Pendahuluan

Ujian HIV perkahwinan adalah syarat wajib yang perlu bakal pengantin jalani untuk membolehkan pasangan bernikah. Mereka yang melepasi ujian ini iaitu HIV negatif, boleh mendirikan rumah tangga tanpa halangan. Bagi mereka yang gagal melepasi ujian ini, mereka perlu menjalani proses kaunseling dan konsultansi sebelum mereka dibenarkan untuk bernikah.

TIPS: Ujian saringan HIV biasanya berlangsung kurang dari 40 minit. Ianya adalah proses ringkas dan anda boleh ambil cuti setengah hari untuk menjalankan prosedur ini.

Proses Menjalani Ujian HIV

Proses menjalani ujian HIV tidaklah sesukar mana sekiranya anda mendapat panduan dan tips yang tepat. Di sini kami kongsikan antara perkara dan proses penting untuk menjalai ujian HIV untuk perkahwinan.

LANGKAH 1. Ujian HIV Perkahwinan Hanya Sah Di Klinik Kesihatan Kerajaan Sahaja

Ya, hanya pengesahan dari klinik kesihatan kerajaan sahaja yang diterima oleh jabatan agama. Jangan sesekali buang masa dan tenaga anda untuk melakukannya di klinik atau hospital swasta.

LANGKAH 2. Kenal Pasti Klinik Kesihatan Yang Ingin Anda Pergi

Cuba cari klinik kesihatan yang hampir dengan anda. Telefon klinik terlebih dahulu untuk membuat temu janji. Biasanya klinik kerajaan buka seawal jam 8:00AM – 12:00PM dan 2:00PM – 4:00PM. Untuk mendapatkan senarai klinik kesihatan sila klik di link ini: http://www.moh.gov.my/index.php/database_stores/store_view/1

Contoh borang kebenaran yang akan diberikan kepada anda oleh kakitangan klinik

LANGKAH 3. Isi Borang Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan

Apabila anda tiba ke klinik, perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah dengan menantikan giliran anda dan berikan kad pengenalan anda. Selepas itu, anda akan diberikan Borang Pemohonan Ujian Saringan HIV Pra-Perkahwinan  dan Borang Kebenaran Memberi Keputusan Ujian Saringan HIV (mengikut negeri) yang dikepilkan sekali untuk korang isi. Bayaran yang dikenakan adalah RM 1.

Ambil nombor giliran dan isi borang yang diberikan setelah anda membuat pembayaran

Darah akan diambil dari jari anda.

Darah akan diambil dari jari anda.

LANGKAH 4. Ujian Saringan HIV Melalui Rapid Test Kit

Apabila borang yang diberikan pada langkah 3 telah diisi. Anda perlu serahkan kembali kepada jururawat yang bertugas. Anda perlu tunggu seketika dan apabila nama anda dipanggil, jururawat akan menggunakan Rapid Test Kit untuk menguji darah anda dan keputusannya boleh diketahui dalam masa lebih kurang 15 minit. Proses ini sebenarnya tidak menyakitkan. Darah anda di ambil dari jari tengah dengan menggunakan lancet needle.

Contoh keputusan yang akan diberikan melalui Rapid Test Kit

Contoh keputusan yang akan diberikan melalui Rapid Test Kit

LANGKAH 5. Mengetahui Keputusan Ujian HIV

Langkah terakhir adalah mendapatkan keputusan ujian. Menunggu keputusan ujian ini tidaklah lama seperti menunggu keputusan SPM. Ianya akan diketahui dalam beberapa minit sahaja. Jururawat akan memberikan anda surat yang perlu diberikan kepada pendaftar nikah anda nanti. Sekiranya keputusan anda negatif (Bebas HIV) anda boleh pulang dengan hati tenang.

Surat yang dikeluarkan oleh klinik kesihatan untuk diberikan kepada pendaftar nikah

Surat yang dikeluarkan oleh klinik kesihatan untuk diberikan kepada pendaftar nikah

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Pakej Iklan, Deal Dan Bagaimana Membinanya Pengenalan Deal adalah ruangan terbaru yang diperkenalkan di Kahwin Mall. Sebelum ini, Kahwin Mall hanya menyediakan ruangan direktori untuk menyenar...
Pameran Pengantin Malaysia Kembali Dengan Edisi Ke... Selepas kejayaan penganjuran Pameran Pengantin Malaysia Edisi Ke-50 di Bangi Gateway, Urban Vibe Event kembali dengan edisi seterusnya yang akan dilan...
Video Pengantin Bengang Kek Kahwin Jatuh Pasangan mempelai bengang apabila kek perkahwinan dua tingkat mereka terjatuh angkara kecuaian badut. Majlis yang sepatutnya menjadi hari terbahag...
Adat Bertangguh Di Dalam Pertunangan Yang Telah Pu... Pertunangan adalah satu proses awal sebelum sesebuah perkahwinan dijalankan. Budaya masyarakat Melayu mengalakkan pertunangan dilakukan sebelum pasang...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.