Tips Istikharah : Cara Mudah Pilih Pasangan Yang Sering Diabaikan

Salam ukhuwah dan salam kasih sayang. Teruja sangat pertama kali dapat menukilkan rasa dan pandangan di dalam ruang artikel terbitan Kahwin Mall ini. Terima kasih kepada seluruh famili Kahwin Mall atas kepercayaan yang diberikan kepada Hanna untuk berkongsi inspirasi dan informasi yang mudah-mudahan dapat memberikan perspektif dari sudut pandang yang berbeza dan bermanfaat untuk kita semua.

Sering kita mendengar seseorang yang tersepit di antara dua pilihan mahupun lebih. Ada dua insan yang muncul dalam hidup kita pada waktu yang sama dan kedua-duanya terlalu ingin menaiktaraf hubungan dengan kita menjadi lebih serius sehingga kita keliru siapakah yang terbaik dan siapakah yang benar-benar ikhlas dalam menjalin hubungan.

Ada juga yang telah lama berkawan, bersahabat, bercinta malah ada yang telah lama bertunang dengan seseorang, tetapi masih musykil dan ragu dengan keserasian dan apakah si dia benar-benar akan membahagiakannya kelak?

Ramai antara kita yang gagal memahami konsep Istikharah yang sebenar menyebabkan ramai juga yang dukacita kerana gambaran sebenar yang diharapkan tidak muncul tiba. Praktikkanlah satu persatu daripada langkah pertama sehingga yang ketiga mudah-mudahan kita dibimbing oleh Allah Taala dalam membuat pilihan.

 1.  Fikir Dan Senaraikan Kelebihan Dan Kekurangan

Dalam membuat keputusan, ramai yang tidak tahu bahawa sebelum solat istikharah didirikan, ada langkah utama yang perlu dilaksanakan oleh kita. Langkah pertama ialah menggunakan akal, fikiran dan kepintaran kurniaan Allah untuk memahami dan mendalami apa yang kita kehendaki daripada pasangan kita kelak. Ambil masa untuk membuat perbandingan di antara kelebihan dan kekurangan setiap insan yang ingin kita jadikan pasangan. Senaraikan satu persatu kekuatan dan kekurangan setiap seorang sambil berdoa kepada Allah semoga kita dapat lihat mana satu yang benar-benar memiliki ciri-ciri pasangan yang sesuai dengan keperluan kita. Cara ini dapat membantu untuk membuat perbandingan antara pilihan sekaligus membuatkan kita lebih jelas mana satu yang benar-benar menepati citarasa kita.

 2.  Dapatkan Nasihat Pakar

Langkah kedua ialah إستشارة (Istisharah) iaitu mendapatkan khidmat nasihat dan pendapat daripada pakar. Dalam konteks perkahwinan dan memilih pasangan, berjumpalah dengan kaunselor bertauliah ataupun mereka yang benar-benar boleh dipercayai, alim dan berkepakaran dalam memberikan pendapat calon manakah yang paling sesuai dengan menjadikan perbandingan dalam Langkah Satu sebagai salah satu rujukan.

 3.  Solat Sunat Istikharah

Daripada Langkah Satu dan Langkah Dua, pastinya kita telah mendapat gambaran mana satu pilihan yang lebih serasi dan berpotensi untuk membahagiakan kita kelak tetapi hati masih lagi berbolak-balik antara pilihan-pilihan yang ada. Di sinilah Solat Sunat Istikharah memainkan peranan yang paling besar kerana Allah sahajalah yang Maha Mengetahui dan Maha Menentukan. Tunaikan solat sunat Istikharah dengan rasa keinsafan betapa lemahnya kita sebagai insan yang sentiasa bergantung kepada Allah. Doa dan hajat yang dilontarkan dalam solat dengan hati yang ikhlas dan benar-benar merendah diri kepada Allah, Insya Allah gambaran bagi pilihan yang terbaik akan diberikan oleh Allah dalam bermacam-macam bentuk sama ada dalam bentuk mimpi mahupun gerak hati. Yang penting, yakinlah bahawa setiap pilihan kita adalah ketentuan Allah, ada hikmah dan pengajaran yang perlu kita redha dan sabar.

Tunaikan solat sunat Istikharah dengan rasa keinsafan betapa lemahnya kita sebagai insan yang sentiasa bergantung kepada Allah.

BACA: Panduan Ringkas Solat Sunat Istikharah untuk mengetahui panduan solat sunat istikharah.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Sukses Suami Bermula Dengan Doa Si Isteri Suami adalah tunjang utama di dalam keluarga dan dalam Islam sendiri suami diangkat sebagai imam untuk memimpin isteri dan zuriat agar mereka menjadi ...
Kesilapan Biasa Deejay Perkahwinan, Nombor 8 Palin... Deejay dan PA System (sistem siaraya) bukanlah sesuatu yang baharu di dalam industri penyedia khidmat perkahwinan. Mungkin suatu ketika dahulu, ada ya...
Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2018 Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan. Mas kahwin adalah hak mutlak i...
Beza Wang Hantaran Dan Mas Kahwin Ramai antara kita masih keliru dengan maksud sebenar wang hantaran dan mas kahwin. Ada yang beranggapan kedua-duanya adalah wajib dan termasuk di dala...
Meniti damai mencari erti dalam diri... Merungkai misteri mendalami maksud maknawi... Rendahkan hati... Jangan berhenti mengingati.. Segalanya demi Ilahi.. Tuhan yang kekal abadi..