Sukses Suami Bermula Dengan Doa Si Isteri

Suami adalah tunjang utama di dalam keluarga dan dalam Islam sendiri suami diangkat sebagai imam untuk memimpin isteri dan zuriat agar mereka menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Isteri adalah amanah yang dikurniakan Allah SWT agar rumah tangga mencapai matlamat iaitu kebahagian. Begitu juga isteri, insan bergelar suami adalah anugerah teristimewa dalam mengecapi kebahagian dan pelindung.

Sebagai suami, menghargai isteri tidak terbatas dengan mengucapkan terima kasih kerana makan dan pakai dijaga serta diurus dengan sempurna. Suami juga harus sentiasa ingat bahawa isteri adalah insan yang sentiasa berdoa agar suami sentiasa berjaya dan bahagia dalam mencapai matlamat duniawi dan ukhrawi.

Doa isteri untuk suami akan sentiasa diangkat ke langit sebagaimana doa seorang ibu untuk anak. Oleh yang demikian, sebagai seorang suami, anda tidak seharusnya bersifat sombong dan meninggi diri apabila kejayaan berpihak kepada anda. Anda tidak akan berjaya tanpa doa dan sokongan isteri. Lebih sedih, apabila si suami telah berjaya, isteri yang banyak menyokong dan mendoakan kejayaan tersebut tidak dihargai.

Mungkin sifat seorang lelaki tidak gemar menunjuk rasa berterima kasih terus kepada isteri. Lelaki lebih gemar mempamerkan perasaan tersebut dengan cara yang berbeza tetapi lebih bermakna dari sekadar mengucap terima kasih.

Berikut kami senaraikan 4 perkara mudah yang boleh dilakukan suami sebagai tanda menghargai doa isteri:

1. Kongsikan kisah gembira yang berlaku sepanjang hari

Sebagai contoh, sekiranya anda dinaikkan pangkat, ucapkan terima kasih kepada isteri kerana menyokong anda di dalam mencapai kerjayaan di dalam kerjaya.

2. Meluangkan masa di tempat kerja dengan bertanya khabar isteri

Dengan kecanggihan teknologi komunikasi ketika ini dan capaian internet di mana-mana, pastikan anda meluangkan masa untuk bertanya khabar isteri.

3. Menjadi ‘reminder’ waktu solat kepada isteri

Sesekali tidak salah sekiranya anda menjadi reminder kepada isteri berkenaan waktu solat. Mungkin anda boleh menghantar mesej yang ringkas seperti “Asar dah makin awal sekarang”.

4. Sentiasa cuba pulang awal dari tempat kerja

Sesekali cubalah pulang ke rumah lebih awal dari waktu biasa dan nyatakan pada isteri anda bahawa semua kerja telah beres di pejabat dengan wajah riang.

 

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

5 Soalan Popular Tok Kadi Kepada Pengantin Lelaki Tidak dinafikan majlis akad nikah adalah satu upacara yang menggerunkan kepada pengantin lelaki. Acara tersebut biasanya akan ditontoni oleh keluarga,...
Pakej Iklan, Deal Dan Bagaimana Membinanya Pengenalan Deal adalah ruangan terbaru yang diperkenalkan di Kahwin Mall. Sebelum ini, Kahwin Mall hanya menyediakan ruangan direktori untuk menyenar...
5 Sebab Untung Bernikah Di Usia 30an Rata-rata masyarakat kita mengganggap usia 30-an adalah usia yang telah terlewat untuk berkahwin. Bagi wanita, mereka akan lebih merasakan tekanannya ...
Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Pada Bahagian 1 yang lepas, kami telah kongsikan beberapa kesilapan yang sering terjadi di majlis perkahwinan. Seperti yang telah dijanjikan, kami aka...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.