Sukses Suami Bermula Dengan Doa Si Isteri

Suami adalah tunjang utama di dalam keluarga dan dalam Islam sendiri suami diangkat sebagai imam untuk memimpin isteri dan zuriat agar mereka menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Isteri adalah amanah yang dikurniakan Allah SWT agar rumah tangga mencapai matlamat iaitu kebahagian. Begitu juga isteri, insan bergelar suami adalah anugerah teristimewa dalam mengecapi kebahagian dan pelindung.

Sebagai suami, menghargai isteri tidak terbatas dengan mengucapkan terima kasih kerana makan dan pakai dijaga serta diurus dengan sempurna. Suami juga harus sentiasa ingat bahawa isteri adalah insan yang sentiasa berdoa agar suami sentiasa berjaya dan bahagia dalam mencapai matlamat duniawi dan ukhrawi.

Doa isteri untuk suami akan sentiasa diangkat ke langit sebagaimana doa seorang ibu untuk anak. Oleh yang demikian, sebagai seorang suami, anda tidak seharusnya bersifat sombong dan meninggi diri apabila kejayaan berpihak kepada anda. Anda tidak akan berjaya tanpa doa dan sokongan isteri. Lebih sedih, apabila si suami telah berjaya, isteri yang banyak menyokong dan mendoakan kejayaan tersebut tidak dihargai.

Mungkin sifat seorang lelaki tidak gemar menunjuk rasa berterima kasih terus kepada isteri. Lelaki lebih gemar mempamerkan perasaan tersebut dengan cara yang berbeza tetapi lebih bermakna dari sekadar mengucap terima kasih.

Berikut kami senaraikan 4 perkara mudah yang boleh dilakukan suami sebagai tanda menghargai doa isteri:

1. Kongsikan kisah gembira yang berlaku sepanjang hari

Sebagai contoh, sekiranya anda dinaikkan pangkat, ucapkan terima kasih kepada isteri kerana menyokong anda di dalam mencapai kerjayaan di dalam kerjaya.

2. Meluangkan masa di tempat kerja dengan bertanya khabar isteri

Dengan kecanggihan teknologi komunikasi ketika ini dan capaian internet di mana-mana, pastikan anda meluangkan masa untuk bertanya khabar isteri.

3. Menjadi ‘reminder’ waktu solat kepada isteri

Sesekali tidak salah sekiranya anda menjadi reminder kepada isteri berkenaan waktu solat. Mungkin anda boleh menghantar mesej yang ringkas seperti “Asar dah makin awal sekarang”.

4. Sentiasa cuba pulang awal dari tempat kerja

Sesekali cubalah pulang ke rumah lebih awal dari waktu biasa dan nyatakan pada isteri anda bahawa semua kerja telah beres di pejabat dengan wajah riang.

 

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2016 Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan. Mas kahwin adalah hak mutlak i...
Pameran Pengantin Malaysia Pertama Untuk Tahun 201... Anda merancang untuk melangsungkan perkahwinan pada tahun 2016? Ini adalah peluang terbaik anda untuk tidak melepaskan peluang menyertai Pameran Penga...
Sebab Musabab Songket Semakin Dipandang Sepi Oleh ... Songket adalah tenunan tradisional yang menjadi kebanggaan masyarakat Melayu di serata Nusantara. Ianya adalah tenunan yang dihasilkan dari benang ema...
Ciri Lelaki Yang Harus Dielak Dijadikan Suami Misi mencari cinta itu merupakan satu perjuangan walaupun jodoh itu telah dijanjikan dan ditetapkan. Dalam mencari suami, ada kriteria-kriteria yang p...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.