Sukses Suami Bermula Dengan Doa Si Isteri

Suami adalah tunjang utama di dalam keluarga dan dalam Islam sendiri suami diangkat sebagai imam untuk memimpin isteri dan zuriat agar mereka menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Isteri adalah amanah yang dikurniakan Allah SWT agar rumah tangga mencapai matlamat iaitu kebahagian. Begitu juga isteri, insan bergelar suami adalah anugerah teristimewa dalam mengecapi kebahagian dan pelindung.

Sebagai suami, menghargai isteri tidak terbatas dengan mengucapkan terima kasih kerana makan dan pakai dijaga serta diurus dengan sempurna. Suami juga harus sentiasa ingat bahawa isteri adalah insan yang sentiasa berdoa agar suami sentiasa berjaya dan bahagia dalam mencapai matlamat duniawi dan ukhrawi.

Doa isteri untuk suami akan sentiasa diangkat ke langit sebagaimana doa seorang ibu untuk anak. Oleh yang demikian, sebagai seorang suami, anda tidak seharusnya bersifat sombong dan meninggi diri apabila kejayaan berpihak kepada anda. Anda tidak akan berjaya tanpa doa dan sokongan isteri. Lebih sedih, apabila si suami telah berjaya, isteri yang banyak menyokong dan mendoakan kejayaan tersebut tidak dihargai.

Mungkin sifat seorang lelaki tidak gemar menunjuk rasa berterima kasih terus kepada isteri. Lelaki lebih gemar mempamerkan perasaan tersebut dengan cara yang berbeza tetapi lebih bermakna dari sekadar mengucap terima kasih.

Berikut kami senaraikan 4 perkara mudah yang boleh dilakukan suami sebagai tanda menghargai doa isteri:

1. Kongsikan kisah gembira yang berlaku sepanjang hari

Sebagai contoh, sekiranya anda dinaikkan pangkat, ucapkan terima kasih kepada isteri kerana menyokong anda di dalam mencapai kerjayaan di dalam kerjaya.

2. Meluangkan masa di tempat kerja dengan bertanya khabar isteri

Dengan kecanggihan teknologi komunikasi ketika ini dan capaian internet di mana-mana, pastikan anda meluangkan masa untuk bertanya khabar isteri.

3. Menjadi ‘reminder’ waktu solat kepada isteri

Sesekali tidak salah sekiranya anda menjadi reminder kepada isteri berkenaan waktu solat. Mungkin anda boleh menghantar mesej yang ringkas seperti “Asar dah makin awal sekarang”.

4. Sentiasa cuba pulang awal dari tempat kerja

Sesekali cubalah pulang ke rumah lebih awal dari waktu biasa dan nyatakan pada isteri anda bahawa semua kerja telah beres di pejabat dengan wajah riang.

 

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

5 Sebab Panduan Dan Adab Beraya Rumah Mertua Ini P... Musim raya semakin hampir dan mungkin tahun ini tiba giliran anda untuk beraya di rumah mertua. Beraya di rumah mertua sudah tentu tidak sama seperti ...
Kini Anda Boleh Mendaftar Dengan Akaun Facebook Team Kahwin Mall ingin memaklumkan kepada pengguna atau vendor perkahwinan khasnya bahawa satu fungsian terkini telah diaktifkan di portal Kahwin Mall...
Wajah Baru Kahwin Mall Yang Penuh Bergaya Kini zaman peranti mudah alih telah mengambil tempat. Bakal pengantin hanya perlu duduk bersama dan berbincang berkenaan vendor yang akan mereka pilih...
Panduan Ringkas Solat Sunat Istikharah Artikel pertama yang dihasilkan oleh Hanna Raihanna menyentuh soal ibadah dan keagamaan. Perkongsian yang sangat baik untuk dipraktikkan oleh mereka y...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.