Sebab Musabab Songket Semakin Dipandang Sepi Oleh Pengantin

Songket adalah tenunan tradisional yang menjadi kebanggaan masyarakat Melayu di serata Nusantara. Ianya adalah tenunan yang dihasilkan dari benang emas atau perak yang ditenun dengan motif flora dan fauna. Menurut sejarah, songket mula diperkenalkan sejak zaman kerajaan Melayu lama dan teknik tenunan ini diperkenalkan oleh saudagar India dan Arab kepada masyarakat Melayu.

Sejak ianya diperkenalkan, songket menjadi sejenis fabrik yang digunakan oleh golongan bangsawan dan diraja. Penghasilan songket, perlu melalui proses yang lama dan pembuat songket perlu mempunyai kesabaran yang tinggi untuk menghasilkan motif yang lebih halus dari perspektif seninya. Oleh kerana songket dianggap sebagai fabrik yang sukar dihasilkan, ianya dijadikan sebagai fabrik rasmi untuk acara-acara formal yang dilangsungkan pada zaman dahulu.

Hasil halus songket menjadi kebanggaan bangsa di serta dunia

Hasil halus songket menjadi kebanggaan bangsa di serata dunia

Songket Di Majlis Perkahwinan

Pengantin akan digelar sebagai ‘raja sehari’ pada hari perkahwinan mereka. Mereka akan dilayan sebagai seorang yang diraikan oleh keluarga dan tetamu jemputan. Sebagai raja sehari mereka akan menampilkan diri sebagai pasangan di-raja lengkap dengan tengkolok, sampin dan busana indah. Pada zaman dahulu sehingga tahun 1990-an songket merupakan pilihan utama yang digayakan oleh pasangan pengantin baru di majlis meraikan mereka. Songket yang digayakan oleh kebanyakan pengantin Melayu di Malaysia mempunyai pelbagai warna dan ianya tidak lagi terbatas dengan benang emas atau perak sahaja, tetapi dengan pelbagai gabungan warna.

Songket moden tidak lagi ditenun dengan benang emas dan perak. Tetapi dengan apa sahaja warna yang berkilauan. Kredit gambar: http://adindafoto.com

Songket moden tidak lagi ditenun dengan benang emas dan perak. Tetapi dengan apa sahaja warna yang berkilauan. Kredit gambar: http://adindafoto.com

Hari berganti hari, tahun berganti tahun. Seni tenunan songket semakin dipandang sepi dan ditenggelamkan oleh busana moden. Kini kebanyakan pengantin memilih busana satin dan lace untuk digayakan. Pengantin lelaki pula lebih selesa berbaju Melayu dari fabrik satin tetapi masih mengekalkan fabrik songket pada tengkolok dan sampin.

Apakah sebenarnya yang menjadi faktor pendorong kepada persoalan ini. Adakah songket dianggap sebagai ketinggalan zaman? Adakah masyarakat kita tidak lagi menghargai seni halus pembuatan songket? Adakah gaya moden lebih style dari gaya tradisi?

Dalam artikel ini, kami kongsikan dan menyenaraikan faktor-faktor kemungkinan yang menyebabkan songket mula dipandang sepi oleh pengantin di majlis perkahwinan.

1. Harganya Yang Lebih Mahal

Ya, tidak dinafikan songket adalah sejenis tenunan yang mahal. Songket yang baik boleh mencecah harga ribuan ringgit semeter. Kebanyakkan butik-butik pengantin tidak mempunyai koleksi songket yang banyak kerana harganya yang tinggi.

2. Sukar Dijaga Dan Dibasuh

Mungkin ini tidak layak dijadikan alasan. Kini pelbagai teknik basuhan moden yang boleh diaplikasikan terhadap fabrik tenunan seperti songket. Usaha mengekalkan tradisi pemakaian busana tradisi harus tidak diremehkan dengan alasan ianya sukar dijaga dan sukar dibasuh.

3. Keselesaan Pemakai Dengan Keadaan Cuaca

Tidak dinafikan sejak akhir-akhir ini dunia mengalami pemanasan global. Cuaca di Malaysia boleh mencecah sehingga suhu 35C. Dengan suhu seperti ini, pengantin memilih untuk memakai fabrik yang tidak terlalu tebal dan selesa sehingga ke penghujung majlis.

4. Sukar Diubah Saiz

Busana yang diperbuat dari songket sukar untuk diubah saiznya berbanding dengan busana satin dan lace. Fabrik songket agak tebal dan sukar untuk dijahit untuk dikecilkan. Pihak butik pengantin lebih mudah untuk mengubah saiz busana yang diperbuat dari kain yang nipis.

5. Aksesori Pemakaian Songket Yang Banyak

Pemakaian songket lebih menyerlah jika ianya disertakan dengan aksesori yang lain seperti kerongsang, do-koh, subang, cucuk sanggul, rantai tangan, rantai, gelang lengan dan gelang kaki. Disebabkan aksesori yang banyak ini menyebabkan pengantin terbeban bila memakainya.

Aksesori yang lengkap menyerikan lagi penampilan pengantin yang mengenakan songket. Kredit: memorintorinaellisa.blogspot.com

Aksesori yang lengkap menyerikan lagi penampilan pengantin yang mengenakan songket. Kredit: memorintorinaellisa.blogspot.com

6. Tanggapan Songket Tidak Sesuai Untuk Wanita Bertudung

Anggapan ini adalah salah sama sekali. Wanita yang bertudung juga boleh mengenakan busana songket. Jenis kain untuk tudung tidak perlu kain songket, cukup sekadar kain satin tidak berkilat dan mempunyai warna yang sama seperti warna tapak songket.

Wanita bertudung juga boleh mengenakan busana songket. Kredit: Pinterest, udeyismail.net

Wanita bertudung juga boleh mengenakan busana songket. Kredit: Pinterest, udeyismail.net

Kesimpulan

Daripada ulasan ini, diharap songket dapat terus bertahan walau zaman telah berkembang maju dan dimamah kemodenan. Kitalah yang seharusnya mempertahankan seni tangan dan fesyen bangsa dengan mengangkat songket sebagai busana utama majlis perkahwinan. Hanya beberapa jam sahaja anda perlu mengayakannya di majlis perkahwinan, ia cukup untuk membuktikan yang anda sayangkan warisan bangsa.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Tips Mencari Jodoh Menurut Islam Orang dulu-dulu selalu menyebut, ajal, maut, jodoh dan pertemuan di tangan tuhan. Jodoh kita adalah urusan Allah dan Allah sahaja yang tahu siapakah y...
Adakah Kahwin Mall Selamat Digunakan? Keselamatan dalam melayari sesebuah portal amat penting agar pengguna bebas dari menjadi mangsa jenayah siber dan data yang dikongsikan oleh pengguna ...
Solat Selepas Akad Nikah Pernahkah anda lihat pengantin lelaki mendirikan solat selepas selesai istiadat akad nikah? Untuk makluman anda, solat yang didirikan selepas akad ...
Petua Alih Hujan Yang Menjejaskan Keberkatan Majli... Cuaca adalah salah satu faktor yang sering dirisaukan oleh pengantin yang bakal melangsungkan perkahwinan. Kebiasaannya pengantin mengimpikan cuaca ya...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.