Petua Alih Hujan Yang Menjejaskan Keberkatan Majlis

Cuaca adalah salah satu faktor yang sering dirisaukan oleh pengantin yang bakal melangsungkan perkahwinan. Kebiasaannya pengantin mengimpikan cuaca yang redup dan tidak terlalu panas. Keadaan cuaca yang sering ditakuti oleh pengantin dan mereka yang terlibat dalam perkahwinan seperti jurufoto, penyedia katering, pemain kompang dan lain-lain adalah hujan. Ya, hujan. Bayangkan hujan tidak berhenti, diselangi dengan dentuman guruh dan panahan petir. Pasti kucar-kacir jadinya majlis tersebut.

Namun, siapalah kita untuk menentukan ketentuan takdir. Allah menjadikan sesuatu keadaan agar kita sentiasa bersyukur dan ada hikmah disebalik kejadian yang berlaku.

Disebabkan kita sering dimomokkan dengan ketakutan ini, ada yang sanggup menggunakan bomoh dan mempraktikkan petua-petua yang bertentangan dengan akidah. Majlis perkahwinan yang seharusnya disertakan dengan rasa syukur terpalit dengan amalan khurafat yang jelas bertentangan dengan hukum.

Berikut adalah amalan atau petua (Khurafat) orang-orang lama dan doa yang dianjurkan dalam Islam untuk mengelakkan hujan di majlis perkahwinan:

Petua 1: Pacak Penyapu Dan Halakan Ke Langit

Amalan ini adalah amalan yang telah lama bertapak. Ianya sangat popular di negeri-negeri selatan tanahair termasuk Melaka dan Johor. Kononnya penyapu ini boleh menyapu awan tebal agar beralih tempat ke lokasi lain. Petua ini disaran dilakukan sebelum hujan turun. Lebih lucu, sekiranya setelah beberapa minit awan masih tidak bergerak, hujung penyapu perlu dicucuk dengan cili agar air hujan takut untuk turun.

Pacak penyapu lidi dongak ke langit adalah salah satu amalan dan petua yang dianggap khurafat. Kredit gambar: Nuraishah Bazilah Affandi

Pacak penyapu lidi dongak ke langit adalah salah satu amalan dan petua yang dianggap khurafat. Kredit gambar: Nuraishah Bazilah Affandi

Petua 2: Baling Pakaian Pengantin Ke Atap

Petua ini lebih popular dari petua di atas. Ianya popular juga di bandar dan kampung. Pengantin perlu membaling pakaian yang dipakai ketika tidur di atas bumbung rumah sebelum majlis berlangsung.

*Kami tidak mengsyorkan anda untuk mengamalkan petua ini kerana ianya jelas bertentangan dengan agama.

Doa adalah senjata yang paling mujarab sekiranya anda menyakiniNya. Kredit gambar: wanwma.com

Doa adalah senjata yang paling mujarab sekiranya anda menyakiniNya. Kredit gambar: wanwma.com

Amalan Dan Doa Yang Dianjurkan Islam Untuk Mengelak Hujan

Orang yang beriman akan sentiasa memilih untuk menyerahkan segalanya kepada Allah SWT. Sebagai pengantin dan keluarga pengantin, kita perlulah sentiasa percaya bahawa segala kejadian yang diciptakan Allah SWT mempunyai kebaikan.

Petua-petua yang dikongsikan di atas tidak langsung memberi jaminan bahawa hujan tidak akan turun. Tiada apa yang boleh menentang perancangan Allah SWT melainkan kita memohon untuk dijauhkan daripada sesuatu bencana.

Mendirikan solat hajat pada malam sebelum majlis berlangsung dan memohon kelancaran majlis adalah salah satu amalan yang disyorkan dalam Islam. Selain dari itu, dipetik dari Hadith Riwayat Muslim ada beberapa doa yang boleh diamalkan untuk memohon kepada Allah SWT untuk dijauhkan diri dari hujan.

Berikut adalah doa tersebut didahului dengan bacaan Al-Fatihah dan Surah Hud:

1. Al-Fatihah – 7 kali
2. Surah Hud, ayat 44 – 7 kali

” Ya Allah, palingkanlah daripada kami dan janganlah Engkau menyusahkan kami, Ya Allah, Engkau gerakkanlah hujan ini tempatkanlah ke bukit-bukau, di tanah-tanah tinggi,di dasar-dasar wadi dan di tempat-tempat penumbuhan pokok-pokok yang lebih memerlukan air”

Kesimpulan

Sebagai insan yang beriman, kita percaya bahawa perkahwinan adalah salah satu ibadah yang digalakan dalam agama. Mencampuri urusan ibadah dengan unsur-unsur khurafat dan bertentangan dengan Islam adalah ditegah. Hilanglah keberkatan sesuatu majlis itu sekiranya ianya dicampuri dengan amalan-amalan dan petua-petua yang jelas terpesong. Ingat, kita perlu sentiasa menerima ketentuan Illahi. Anggaplah hujan adalah ujian pertama anda dalam perkahwinan. Hadapilah ujian ini dengan tenang, Insya Allah selepas hidup bersama dengan pasangan anda, pelbagai ujian akan dipermudahkan oleh-Nya.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Perkara Sunat Yang Dilakukan Lelaki Selepas Akad N... Telah menjadi satu kemestian lelaki yang telah selamat diijabkabulkan akan diberikan ruang oleh jurunikah dan keluarga pengantin perempuan untuk berso...
Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Pada Bahagian 1 yang lepas, kami telah kongsikan beberapa kesilapan yang sering terjadi di majlis perkahwinan. Seperti yang telah dijanjikan, kami aka...
Kini Anda Boleh Mendaftar Dengan Akaun Facebook Team Kahwin Mall ingin memaklumkan kepada pengguna atau vendor perkahwinan khasnya bahawa satu fungsian terkini telah diaktifkan di portal Kahwin Mall...
Membongkar Tips Memilih Dewan Untuk Majlis Perkahw... Telah menjadi kebiasaan dan trend terkini majlis perkahwinan orang bandar diadakan di dewan. Antara faktor utama pengantin memilih untuk mengadakan ma...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.