Perkara Sunat Yang Dilakukan Lelaki Selepas Akad Nikah

Telah menjadi satu kemestian lelaki yang telah selamat diijabkabulkan akan diberikan ruang oleh jurunikah dan keluarga pengantin perempuan untuk bersolat sunat. Adakah anda tahu solat sunat apa yang perlu anda dirikan? Jika tidak pasti, di sini kami kongsikan kepada anda mengenai solat sunat selepas nikah.

Solat sunat ini boleh dilakukan secara berjemaah dengan isteri yang baru dinikahi. Pastikan wudhu anda masih lagi tidak terbatal, namun sekiranya terbatal ianya perlu diambil sekali lagi. Sebagai seorang suami, anda perlu memainkan peranan sebagai imam sekiranya anda ingin melakukan secara berjemaah.

Berikut kami kongsikan hadith dan cara-cara mendirikan solat selepas nikah.

Jika isterimu nanti datang menemuimu, hendaklah kamu berdua solat dua rakaat. Lalu mintalah kepada Allah kebaikan isterimu itu dan mintalah perlindungan kepadaNya daripada keburukannya. Seterusnya terserah kamu berdua.  – Riwayat Ibnu Abi Syaibah

Langkah-langkah Asas Solat Sunat Nikah:

1. Niat

Lafaz niat mendirikan solat sunat selepas nikah adalah “Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala” yang bermaksud “Sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala”

2. Bacaan Surah

Selepas niat, anda perlu membaca surah Al-Fatihah dan kemudian surah-surah yang perlu dibaca adalah seperti berikut:

Raka’at pertama : Surah Al-Kafiruun (Qulya Aiyuhalla kafirun)
Raka’at kedua : Surah Al-Ikhlas (Qul huallahu ahad)

3. Sujud Syukur Selepas Salam

Kemudian, selepas salam lakukan pula Sujud Syukur, atau boleh juga selepas akad terus dilakukan Sujud Syukur terlebih dahulu tanpa mengerjakan Solat Sunat Nikah tersebut yang ditangguhkan pada sebelah malam nanti. Ia terpulang kepada kesesuaian dan keselesaan individu dan pasangan tersebut untuk melakukannya.

4. Membaca Doa Nikah

Membaca doa nikah sebagai tanda kesyukuran di atas pertabalan diri sebagai suami yang akan memikul tanggungjawab sebagai pemimpin kepada isteri dan keluarga.

Berikut adalah doa yang boleh dibaca

“Ya Allah! Dikau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Segala puji-pujian bagi Allah, seru sekalian alam. Ya Allah! Daku bersyukur kepada-Mu, setelah selesai pernikahan kami ini, daku memohon pada-Mu Ya Allah; Dikau berkatilah pernikahanku ini, Dikau jadikanlah daku dan isteriku orang-orang yang soleh.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim! Kepada-Mulah kami memohon pertolongan. Dikau anugerahkanlah kepadaku isteri yang solehah, Dikau berikanlah daku dan isteriku petunjuk dan hidayah agar kami sentiasa di dalam keredhaan-Mu dan tunjukilah kami ke jalan yang lurus sepanjang hidup kami. Dikau berikanlah kami kekuatan untuk memimpin isteri dan mendidik bakal anak-anak kami ke jalan yang Dikau redhai.

Ya Allah, Ya Wadud! Dikau mesrakanlah kami, bahagiakanlah kami sebagaimana Nabi Muhammad SAW dan Siti Khadijah, Nabi Yusuf dengan Zulaikha, Nabi Adam dan Hawa.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim! Dikau anugerahkanlah padaku dan isteriku anak-anak yang ramai yang soleh dan solehah. Dikau anugerahkanlah kami dan anak cucu kami kesihatan dan kesejahteraan di sepanjang hayat kami dan sepanjang hayat mereka. Dikau peliharalah kami daripada perkara-perkara yang boleh merosak kemesraan dan kebahagian rumahtangga kami.

Ya Allah, Ya Razaq, Ya Rashid! Dikau anugerahkanlah kepada kami akan rezeki yang bersih lagi baik, lindungilah kami dari mendapat rezeki yang keji dan haram. Dikau jadikanlah daku dan isteriku serta bakal anak-anak kami orang yang rajin mengerjakan solat dan bertaqwa. Dikau berikanlah petunjuk dan jalan sekiranya daku dan isteriku serta anak-anak kami tergelincir atau menyimpang ke jalan yang tidak Dikau redhai.

Ya Allah! Dikau anugerahkanlah padaku, isteriku dan keturunan kami kekuatan dan keimanan untuk berbuat baik dan amal soleh sepanjang hayat kami. Dikau peliharalah kami suami-isteri, anak-anak dan cucu-cucu kami dari sebarang mara bahaya, fitnah dan malapetaka yang tidak diingini samaada yang zahir mahupun yang batin.

Ya Allah! Dikau berkatilah umur kami suami-isteri, anak-anak kami dan cucu-cicit kami sehinggalah akhir hayat kami dan mereka. Dikau peliharalah kami suami-isteri, anak-anak kami dan cucu-cicit kami agar menjadi orang yang taat kepada-Mu Ya Allah, kepada kedua ibubapanya dan taat mengerjakan perintah-Mu dan taat dalam menjauhi larangan-Mu.

Bahagiakanlah rumah tangga kami Ya Allah! (3 kali),

Dikau berkatilah rumahtangga kami Ya Allah! (3 kali).”

Suami memegang ubun-ubun isteri dan melafazkan doa

Suami memegang ubun-ubun isteri dan melafazkan doa

5.  Memegang Ubun-ubun Isteri dan Mengucapkan Lafaz Doa

Pada ketika ini si suami dianjurkan untuk meletakkan tangan di ubun-ubun kepala isteri dan berdoa dan memohonlah kepada Allah SWT agar kehidupan sebagai suami isteri akan menemui keamanan dan kebahagian.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Bahagian 1: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Penganjuran majlis perkahwinan perlu dirancang dengan teliti dan sempurna agar ianya tidak memberikan impak dan persepsi negatif kepada majlis yang di...
MES17: Insentif Perkahwinan Belia Negeri Selangor Berita baik kepada anda yang lahir di Selangor, ataupun yang telah menetap lama di Selangor, terdapat satu bantuan di bawah program Merakyatkan Ekonom...
13 Tips Perkahwinan Daripada Ustaz Azhar Idrus Ustaz Azhar Idrus adalah seorang penceramah yang tidak asing lagi di kalangan masyarakat kita. Di mana sahaja beliau berceramah pasti gamat dan penuh ...
Tanda Si Dia Sukakan Anda Seni percintaan itu sangat rumit dan kadang kala mengelirukan. Tetapi mencari cinta itu merupakan cabaran dan juga perjalanan yang menarik. Tetapi bag...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.