Perkara Kecil Dan Remeh Yang Mencacatkan Majlis

Walau seteliti mana pun perancangan yang telah dibuat bagi memastikan majlis kita berjalan lancar, ada kemungkinan terjadinya perkara-perkara yang akan mencacatkan majlis. Bak kata orang, kita hanya merancang namun tuhan yang menentukan.

Berikut adalah perkara kecil yang akan menganggu kelancaran majlis yang perlu anda ambil kira.

Point yang diberikan di artikel ini adalah hasil dari pemerhatian kami sepanjang memenuhi jemputan perkahwinan sama ada rakan-rakan dan juga saudara mara. Pada hari majlis biasanya ibu bapa dan pengantin akan sibuk melayan tetamu sampai terlepas pandang perkara-perkara kecil ini. Jadi, kami kongsikan perkara ini agar anda dapat manfaatkan di majlis anda.

1. Air Basuh Tangan Habis / Tidak Diisi Semula

Sudah menjadi adat majlis orang kita yang lebih gemar makan menggunakan tangan makanya sudah tentulah selepas itu harus dibasuh tangannya. Babak tetamu yang terpaksa pergi dari satu meja ke satu meja memeriksa bekas basuhan tangan adalah sesuatu yang menyedihkan namun memang biasa kita lihat. Antara faktor biasa yang menyebabkan perkara ini berlaku adalah bilangan penanggah ataupun pekerja (sekiranya menggunakan khidmat katering) yang tidak mencukupi.

Salah satu alat yang penting sebagai kemudahan tetamu yang makan menggunakan tangan

Salah satu alat yang penting sebagai kemudahan tetamu yang makan menggunakan tangan

2. Tanda Jalan Yang Mengelirukan

Walaupun kita hidup di zaman serba canggih dengan teknologi GPS, tidak bermakna kaedah yang lama harus dipandang remeh. Begitu jugalah dengan tanda jalan, kerana tidak semua tetamu jemputan kita mempunyai akses 24/7 kepada internet bagi bantuan navigasi, peta dan sebagainya dan ada kemungkinan lokasi majlis kita tadi tidak diliputi dengan sempurna oleh peta-peta virtual dan juga aplikasi navigasi tersebut . Tanda jalan yang mengelirukan mungkin membuatkan keluarga anda terpaksa mengerahkan sebahagian dari tenaga kerja yang ada untuk ‘menjemput’ tetamu-tetamu yang sesat.

3. Tisu Habis

Tisu habis, walaupun mungkin tidak akan menganggu kelancaran majlis anda, namun ianya dapat memberikan kesan kepada tetamu. Anda boleh memperuntukkan bajet yang tinggi untuk pelamin yang kadang kala digunakan hanya untuk sesi fotografi, tetapi tidak pada tisu yang hanya memerlukan bajet yang kecil. Jadinya, bagaimana untuk anggarkan berapa tisu yang anda perlukan? Matematiknya mudah sahaja, anggarkan purata minimum seorang menggunakan tisu adalah sebanyak 3 helai, makanya 3 helai didarabkan dengan bilangan jemputan. Contohnya sekiranya jemputan majlis anda adalah seribu orang makanya bilangan tisu MINIMUM yang anda perlukan adalah sebnayak 3 ribu helai. Atau dipendekkan cerita, jika anda membeli tisu yang sebungkus mempunyai 100 helai, anda perlukan minimum 30 bungkus tisu. Berbincanglah dengan pihak katering anda berkenaan perkara ini sekiranya ada menggunakan perkhidmatan mereka.

Tisu disediakan secukupnya untuk memastikan tetamu dapat membersihkan tangan

Tisu disediakan secukupnya untuk memastikan tetamu dapat membersihkan tangan

4. Sesi Fotografi Selingan

Pastikan sessi fotografi dijadualkan selepas rombongan pengantin menjamu selera. Bila perut telah kenyang, hati pun senang dan pastinya gambar yang digarap akan lebih ceria. Nasihat kami, pastikan anda berbincang dengan jurufoto anda agar mereka peka terhadap perkara ini. Sessi fotografi adalah sessi yang penting yang akan meninggalkan kenangan sepanjang zaman. Jadi pastikan ianya diatur dengan baik.

5. Lagu Yang Tidak Bersesuaian

Pemilihan lagu untuk majlis perkahwinan perlulah diambil berat. Lagu romantis, lagu kerohanian dan lagu-lagu perkahwinan perlu mendominasi majlis. Pastikan anda berbincang dengan abang deejay berkenaan dengan seleksi lagu yang akan dimainkan. Sekiranya anda melanggan set karaoke untuk hiburan keluarga dan rakan-rakan, pastikan sessi ini diadakan selepas acara kemuncak majlis anda agar acara anda tidak terganggu dengan nyanyian mereka.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

5 Sajian Sampingan Yang ‘BEST’ Jika Ad... Artikel kali ini membawa anda untuk mengetahui apakah sajian atau kudap-kudapan yang menarik untuk anda sajikan di majlis perkahwinan. Umum mengetahui...
Wajah Baru Kahwin Mall Yang Penuh Bergaya Kini zaman peranti mudah alih telah mengambil tempat. Bakal pengantin hanya perlu duduk bersama dan berbincang berkenaan vendor yang akan mereka pilih...
Juli Bun Bun – Tetamu Jemputan Paling Kejam? Kecoh memperkatakan berkenaan isu ini di dunia maya. Seorang blogger kecantikan terkenal telah memuatnaik gambar dan tweet secara live majlis perkahwi...
Gambar Terkini Siti Aafiyah, Anak Datuk Siti Nurha... Setelah 11 tahun menantikan, akhirnya biduanita negara Datuk Sri Siti Nurhaliza dan suami Datuk K, mencapai impian untuk menimang cahaya mata. Caha...
Seorang yang suka melakukan kerja-kerja lasak dan mempunyai minat yang mendalam dalam melakukan sesuatu yang mencabar.