Panduan Ringkas Solat Sunat Istikharah

Artikel pertama yang dihasilkan oleh Hanna Raihanna menyentuh soal ibadah dan keagamaan. Perkongsian yang sangat baik untuk dipraktikkan oleh mereka yang sedang runsing dan buntu dalam menentukan keputusan. Selamat datang diucapkan kepada Hanna! Dan selamat membaca. – Editor

Solat sunat Istikharah adalah sejenis ibadah solat yang dilakukan apabila sesuatu kebuntuan berlaku di dalam diri. Secara amnya, umat Islam digalakkan untuk melakukan solat sunat Istikharah untuk memohon kepada Allah SWT memberikan jalan kepada sesuatu perkara yang tidak mampu kita tentukan dan tidak mampu kita menjangkakan kebaikan dan natijahnya. Sebagai contoh dalam konteks perkahwinan, kita diberi pilihan untuk memilih calon terbaik untuk dijadikan isteri.

Dalam artikel ini, kami kongsikan panduan ringkas untuk mendirikan solat sunat Istikharah. Semoga ianya dapat diamalkan oleh anda yang sedang mencari teman hidup.

Cara Mendirikan Solat Sunat Istikharah

Mengikut beberapa buah kitab seperti Kitab Minyatul Musolli, Sabilal Muhtadin dan Sairus Salikin, secara ringkasnya cara melakukan Solat Istikharah adalah seperti berikut:

Kesesuaian Waktu
Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.

Niat
Baca niat berikut “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”

Rakaat Pertama
Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

Rakaat Kedua
Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

Salam dan Doa
Selepas memberi salam, dimulakan dengan lafaz bismillah dan selawat, kemudian baca doa berikut:

Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

– Dari hadis riwayat Imam Bukhari

Lokasi
Solat sunat Istikharah boleh dilakukan di mana sahaja. Ianya boleh dilakukan di rumah dan di masjid.

Gambar hiasan. Kredit: www.shughal.com

Gambar hiasan. Kredit: www.shughal.com

BACA: Tips Istikharah dan Cara Mudah Pilih Psangan Yang Sering Diabaikan

Sumber: Darussyifa (http://www.darussyifa.org)

Meniti damai mencari erti dalam diri... Merungkai misteri mendalami maksud maknawi... Rendahkan hati... Jangan berhenti mengingati.. Segalanya demi Ilahi.. Tuhan yang kekal abadi..