Merancang Perkahwinan Dalam Taman Atau Garden Wedding

Anda merancang untuk garden wedding? Ada sesuatu yang istimewa berkenaan perkahwinan dalam taman atau garden wedding. Di sini kami kongsikan beberapa perkara menarik dan tips yang perlu anda ambil kira di dalam perancangan majlis berkonsepkan garden wedding.

Majlis di dalam taman membangkitkan suasana yang lebih romantis dan ceria

Majlis di dalam taman membangkitkan suasana yang lebih romantis dan ceria

Apakah kelebihan melangsungkan majlis berkonsepkan garden wedding?

Prop Semulajadi
Kehijauan pokok-pokok, ketenangan air tasik, kicauan burung dan kebiruan langit pasti akan mendampingi kemeriahan majlis perkahwinan anda. Dengan prop semulajadi seperti ini, anda boleh lakukan sessi fotografi di sekitar kawasan majlis anda tanpa perlu berjalan jauh.

Suasana Yang Lebih Relax
Suasana majlis anda akan lebih relax dan lebih lapang dengan pemandangan yang hijau. Tetamu bebas bergerak dan boleh berbual-bual di bawah pokok bersama saudara mara atau sahabat handai sambil menghirup udara segar.

Berpeluang Menggunakan Kanopi Telus Cahaya (Transparent)
Kanopi telus cahaya atau kanopi transparent sangatlah tidak sesuai dengan keadaan cuaca panas di Malaysia. Tetapi sekiranya anda melangsungkan majlis pada malam hari, maka kanopi transparent adalah pilihan terbaik. Tetamu boleh melihat cahaya bulan dan juga bintang sambil menyaksikan kemeriahan majlis anda.

Membangkitkan Suasana Yang Lebih Romantis
Anda boleh menghidupkan majlis dalam taman anda dengan meletakkan belon-belon yang berwarna-warni. Belon akan kelihatan lebih cantik di bawah cahaya matahari. Sekiranya majlis anda dilangsungkan pada malam hari, anda boleh meletakkan pelita-pelita di sekitar majlis anda. Ianya pasti akan menghidupkan suasana yang romantis di majlis tersebut.

Kanopi telus cahaya sesuai digunakan jika majlis dalam taman anda dilangsungkan di malam hari

Kanopi telus cahaya sesuai digunakan jika majlis dalam taman anda dilangsungkan di malam hari

Apakah yang perlu diambil kira untuk melangsungkan majlis berkonsepkan perkahwinan dalam taman?

Ramalan Cuaca
Pastikan anda melihat ramalan cuaca sebelum bertindak memilih konsep ini. Sekiranya cuaca hujan, ianya akan mengganggu kelancaran majlis anda. Begitu juga bila negara dilanda jerebu, ianya pasti merumitkan tetamu dan boleh menjejaskan kesihatan mereka yang hadir di majlis anda. Pastikan taman tersebut menyediakan laluan untuk tetamu berjalan masuk ke dalam majlis. Laluan yang dibina dengan bahan konkrit adalah yang terbaik dan dapat mengelakkan dari keadaan berlecak pada waktu hujan.

Permukaan Tanah Yang Rata
Pastikan kawasan taman tersebut mempunyai permukaan tanah yang rata. Permukaan yang rata memudahkan pihak anda mendirikan kanopi. Berbincanglah dengan penyedia atau vendor kanopi untuk mendapatkan khidmat nasihat mereka.

Kanopi Tambahan Sebagai Tempat Berteduh
Pastikan anda mendirikan beberapa buah kanopi tambahan sebagai tempat berteduh di kala cuaca hujan. Kanopi tambahan juga penting untuk tetamu yang telah menjamu selera untuk beralih tempat dan memberikan tempat mereka kepada tetamu yang baru tiba untuk menjamu selera. Kanopi tambahan juga boleh dijadikan sebagai ruang solat untuk tetamu.

Sumber Bekalan Elektrik
Pastikan lokasi yang dipilih mempunyai sumber bekalan elektrik yang cukup. Set pelamin, set kanopi dan set pa system memerlukan bekalan elektrik. Dapatkan khidmat nasihat dari penyelia taman tersebut berkenaan perkara ini. Sekiranya ianya tidak disediakan, pastikan anda menghubungi vendor yang menyediakan khidmat sewaan generator.

Sumber Bekalan Air
Pastikan juga lokasi pilihan anda mempunyai bekalan air. Ianya bagi memudahkan pihak katering melakukan kerja-kerja mereka seperti membasuh peralatan katering.

Tandas
Tandas adalah kemudahan yang perlu ada di dalam sesebuah majlis. Sekiranya taman tersebut tidak mempunyai tandas awam, anda boleh mendapatkan perkhidmatan penyewaan tandas bergerak.

Akses Yang Mudah Ke Lokasi Taman
Pastikan lokasi taman anda mudah diakses. Pastikan tetamu anda tidak berjalan jauh dari tempat letak kereta untuk menuju ke majlis anda. Akses yang mudah ke lokasi taman juga penting bagi memudahkan pihak vendor melakukan kerja-kerja di taman tersebut.

PA System Dan Pemilihan Lagu
Pastikan anda memilih perkhidmatan PA System yang dapat menampung keluasan majlis anda. Pengendalian PA System di dalam dewan dan di taman berbeza. Cabaran mengendalikan PA System di dalam taman perlukan lebih kekuatan pada bunyi yang dihasilkan. Pastikan anda berbincang terlebih dahulu dengan vendor yang menyediakan perkhidmatan ini. Pemilihan lagu perlu sesuai dengan konsep majlis dalam taman. Lagu yang ceria, romantis dan catchy adalah pilihan yang sesuai untuk pemilihan konsep perkahwinan dalam taman. Lagu berkonsep tangkap leleh, rock kapak dan dangdut perlu dielakkan dan tidak sesuai.

Cahaya pelita yang dapat menghidupkan suasana romantis. Kredit gambar: terengganuhebat.blogspot.com

Cahaya pelita yang dapat menghidupkan suasana romantis. Kredit gambar: terengganuhebat.blogspot.com

Apakah risiko yang bakal ditanggung sekiranya perancangan tidak dilakukan dengan teliti?

Keadaan Cuaca Dan Tiupan Angin
Pastikan taman yang anda pilih mempunyai pelindung angin. Pelindung angin boleh terdiri dari objek semulajadi seperti pokok-pokok besar, bangunan atau pagar konkrit. Sekiranya kawasan tersebut lapang, besar kemungkinan kanopi anda berpotensi untuk terbang atau pelamin anda akan tumbang ditiup angin. Juga pastikan kanopi anda diikat dengan baik untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku.

Keselamatan Tetamu
Sekiranya anda memilih taman tasik sebagai lokasi majlis anda, pastikan tasik tersebut mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik. Tasik yang berpagar dapat mengurangkan risiko tetamu cilik atau anak kecil anda terjatuh ke dalam tasik.

Kehadiran Serangga Dan Haiwan Yang Tidak Diundang
Pastikan anda mendapat jaminan dari penyelia taman berkenaan perkara ini. Pastikan taman tersebut bebas dari serangga seperti sarang kerengga, sarang lebah dan juga bebas dari haiwan liar seperti monyet dan anjing.

Kesimpulan

Setiap majlis yang dianjurkan pasti ada risiko dan kelebihan tersendiri. Perancangan yang teliti perlu dilakukan sekiranya majlis di dalam taman ini adalah majlis pertama ahli keluarga anda. Sentiasa berhubung dan mendapatkan khidmat nasihat vendor-vendor yang berpengalaman dalam menjayakan majlis seperti ini. Pengalaman mereka sangat berharga dan perlu diambil kira sebagai panduan anda. Insya Allah anda mampu lakukan!

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

8 Langkah Mudah Membuka Lot Perniagaan Anda Setelah anda berjaya mendaftar akaun di Kahwin Mall (6 Langkah Mudah Mendaftar Di Kahwin Mall), seterusnya apa yang perlu anda lakukan adalah membuka ...
Gadis Melayu Berhijab Ini Viral Serata Dunia Keran... Individu yang sedang meningkat populariti di laman Instagram kerana bakat solekannya telah mendapat perhatian serata dunia. Beliau dikenali dengan nam...
Upah Jurunikah atau Upah Tok Kadi Tahukah anda bahawa, sewaktu majlis pernikahan (dalam kebanyakan negeri) upah nikah perlu diberikan kepada jurunikah atau tok kadi yang menikahkan pen...
5 Soalan Popular Tok Kadi Kepada Pengantin Lelaki Tidak dinafikan majlis akad nikah adalah satu upacara yang menggerunkan kepada pengantin lelaki. Acara tersebut biasanya akan ditontoni oleh keluarga,...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.