Kod Rahsia & Elak Kekusutan Ketika Berbulan Madu

Berbulan madu adalah sesuatu yang dinantikan oleh setiap pasangan yang baru berkahwin. Bulan madu adalah satu tempoh di mana pasangan pengantin baru akan melupakan segala kesibukan kerja di pejabat dan meraikan diri bersama pasangan yang telah berpenat lelah menjayakan majlis perkahwinan. Lokasi popular yang biasa dipilih oleh pasangan yang baru berkahwin adalah pulau-pulau dalam dan luar negara. Walau di mana lokasi pilihan anda, perancangan yang betul perlu dilakukan agar sessi berbulan madu tidak celaru dan mencapai matlamat asal iaitu relaks, relaks dan relaks.

Walau di mana lokasi pilihan anda, perancangan yang betul perlu dilakukan agar sessi berbulan madu anda tidak celaru dan mencapai matlamat asal iaitu relaks, relaks dan relaks.

Candle light dinner salah satu perkara yang boleh dilakukan di sessi berbulan madu. Kredit gambar: www.pklattest.com

Candle light dinner salah satu perkara yang boleh dilakukan di sessi berbulan madu. Kredit gambar: www.pklattest.com

1. Buat Tempahan Awal & Bayar Kemudian

Perancangan awal dalam menentukan lokasi berbulan madu boleh dilakukan dengan pasangan anda. Pastikan lokasi yang ingin dituju dipersetujui bersama. Setelah mendapat kata sepakat, lakukan tempahan awal. Kami mencadangkan ianya dilakukan dari 6 hingga 8 bulan sebelum majis resepsi perkahwinan bermula. Buat rujukan berkenaan pakej-pakej yang menarik dari agen-agen perlancongan secara online dan cari pakej yang boleh ditempah dahulu dan bayar kemudian. Tempahan awal membolehkan anda melakukan penjimatan dari segi tambang penerbangan dan harga hotel. Sekiranya anda merancang untuk tidak melalui agen perlancongan, anda boleh mendapatkan khidmat pencarian hotel online seperti Agoda.com, Expedia.com dan Trivago.com.

2. Rujuk Pada Yang Pakar

Sekiranya destinasi yang dipilih adalah destinasi yang tidak pernah anda lawati, pastikan anda membuat sedikit penyelidikan terhadap destinasi tersebut. Rujuk agen-agen perlancongan yang boleh mencadangkan hotel-hotel yang terbaik dan lokasi-lokasi makan malam romantik anda bersama pasangan. Sekiranya anda tidak menggunakan khidmat agen perlancongan, hubungi khidmat pelanggan hotel yang ingin anda tempah untuk mendapatkan maklumat berkenaan lokasi-lokasi menarik yang boleh dilawati. Anda juga boleh bertanyakan berkenaan perkhidmatan lain yang ditawarkan di hotel berkenaan seperti spa, gym atau khidmat sewaan kereta.

3. Gunakan Kecanggihan Teknologi

Kini telefon pintar mempunyai pelbagai aplikasi yang boleh digunakan bagi memudahkan anda merancang dan menguruskan sessi bulan madu anda. Mulakan ‘to-do list’,  muat turun aplikasi-aplikasi seperti ramalan cuaca, currency convertor, map gps (waze) dan mungkin anda boleh mula membaca artikel berkenaan rebiu restoran. Sekiranya pasangan anda menggunakan aplikasi yang sama, pastikan anda sentiasa kongsikan maklumat yang anda terima bersama pasangan anda.

4. Rancang Bagaimana Untuk Ke Sana

Pastikan anda telah memilih rakan atau salah seorang (atau lebih) ahli keluarga yang bersedia untuk menghantar ke lapangan terbang, sekiranya anda perlu menaiki kapal terbang. Pastikan beliau diberikan tarikh dan waktu yang anda inginkan bantuan tersebut. Setelah anda tiba dan mendarat, pastikan anda telah melakukan tempahan awal untuk mendapatkan khidmat teksi atau anda telah tahu bagaimana untuk menuju ke hotel anda. Kebiasaannya pihak hotel ada menyediakan khidmat limo untuk mengambil tetamu hotel dari lapang terbang. Sila sahkan berkenaan khidmat ini dengan pihak hotel anda.

5. Sediakan Bagasi Khas Untuk Berbulan Madu

Sediakan bagasi atau beg yang dikhaskan untuk anda dan pasangan meletakkan keperluan penting untuk berbulan madu. Sekiranya anda telah melakukan tempahan hotel, letakkan resit tempahan, passport, tiket penerbangan, kad medik insurans dan pakaian ke dalam beg tersebut. Pastikan anda menyusun barang-barang keperluan anda dengan teratur dan tersusun untuk memastikan ruang bagasi digunakan pada tahap optimum.

6. Kod Rahsia ‘Percutian Bulan Madu’

Pastikan sebelum anda tiba ke hotel, anda telah memaklumkan bahawa anda akan menikmati percutian berbulan madu. Kebiasaannya, pihak hotel akan memberikan kejutan kepada anda dengan hiasan bilik yang berbeza dari biasa. Suasana romantis akan dihidupkan di dalam bilik penginapan anda dengan dekor dan lilin yang pastinya menghidupkan suasana bulan madu anda. Jika anda bernasib baik, anda juga akan disediakan dengan pakej ‘candle light dinner’ untuk sessi makan malam anda dengan orang tersayang.

Kejutan yang dilakukan oleh pihak hotel untuk pasangan bulan madu sukar dijangka

Kejutan yang dilakukan oleh pihak hotel untuk pasangan bulan madu sukar dijangka

Diharap dengan perkongsian ini, perancangan bulan madu anda akan lebih teratur dan menyeronokkan. Ingat, bulan madu adalah untuk relaks, relaks dan relaks. Jangan lupa untuk membeli ole-ole atau buah tangan untuk ahli keluarga dan rakan-rakan anda yang membantu menjayakan majlis anda.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Bahagian 1: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Penganjuran majlis perkahwinan perlu dirancang dengan teliti dan sempurna agar ianya tidak memberikan impak dan persepsi negatif kepada majlis yang di...
Kenapa Perlu Pindah Dari Rumah Ibubapa Selepas Ber... Tidak dinafikan kehidupan pada masa kini lebih mencabar dalam menghadapi tekanan ekonomi. Apabila kita berhajat untuk berkahwin, kebanyakan kita akan ...
Pameran Pengantin Malaysia 2015 Di SACC Edisi Ke-5... Kepada anda yang merancang untuk melangsungkan perkahwinan pada hujung tahun ini, masih belum terlambat untuk anda dan pasangan untuk membuat persiapa...
Gadis Melayu Berhijab Ini Viral Serata Dunia Keran... Individu yang sedang meningkat populariti di laman Instagram kerana bakat solekannya telah mendapat perhatian serata dunia. Beliau dikenali dengan nam...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.