Bahagian 1: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis Perkahwinan

Penganjuran majlis perkahwinan perlu dirancang dengan teliti dan sempurna agar ianya tidak memberikan impak dan persepsi negatif kepada majlis yang dianjurkan. Pastikan anda mendapatkan khidmat nasihat ibu bapa, saudara mara atau adik beradik dalam merancang majlis anda. Jangan segan dan silu untuk bertanya kepada rakan-rakan mahupun mendapat khidmat nasihat dari vendor-vendor yang telah anda pilih di dalam memberi perkhidmatan di majlis perkahwinan anda.

Tidak dinafikan, majlis yang dirasakan sempurna, pasti ada kesilapan-kesilapan kecil yang tidak diduga dan ianya hanya disedari ketika majlis sedang berlangsung. Pada bahagian pertama artikel kali ini, kami kongsikan beberapa kesilapan yang biasa terjadi di majlis perkahwinan. Kami akan kupas dan kongsikan lebih banyak lagi pada bahagian akan datang.

1. Elak Warna Pakaian Keluarga Sedondon Dengan Busana Pengantin

Tidaklah menjadi kesalahan sekiranya kesemua ahli keluarga memakai pakaian yang berwarna sama. Ianya akan membangkitkan semangat perpaduan di kalangan ahli keluarga di majlis tersebut. Sebagai pengantin, anda disarankan untuk tidak mengenakan busana berwarna sama dengan pakaian ahli keluarga dan pilihlah warna yang lain agar watak anda sebagai pengantin akan lebih menonjol. Impaknya dapat dilihat sekiranya anda bergambar bersama ahli keluarga di pentas pelamin. Pengantin akan tenggelam dan sukar untuk dibezakan kerana mengenakan busana yang sama warnanya dengan ahli keluarga.

Pengantin lebih menonjol dengan busana yang berbeza warnanya dengan ahli keluarga

Pengantin lebih menonjol dengan busana yang berbeza warnanya dengan ahli keluarga

2. Elak Perarakan Masuk Pengantin Ketika Azan Berkumandang

Pastikan anda merancang waktu ketibaan pengantin berarak masuk ke majlis lebih-lebih lagi apabila perarakan tersebut membabitkan paluan kompang. Sekiranya lokasi majlis anda berhampiran dengan masjid atau surau pastikan perkara ini tidak berlaku. Sekiranya majlis anda berlangsung pada siang hari, pastikan anda semak waktu azan fardhu Zuhur dan jika majlis anda berlangsung di malam hari pastikan anda semak waktu azan fardhu Maghrib dan Isyak. Agak tidak manis sekiranya sewaktu azan sedang berkumdang dan pada waktu itu juga kompang dipalu.

3. Elak Kesalahan Posisi Ketika Bersanding

Secara tradisinya, pengantin lelaki akan duduk di sebelah kanan pengantin perempuan dan begitulah sebaliknya pengantin perempuan akan duduk disebelah kiri pengantin lelaki. Tidaklah mendatangkan dosa sekiranya perkara ini terjadi, tetapi ianya kelihatan luar biasa.

Kedudukan dan posisi yang betul ketika bersanding

Kedudukan dan posisi yang betul ketika bersanding. Kredit: Durantaavenue

4. Elak Peralatan Merenjis Kosong & Tidak Berisi

Sekiranya anda menjalankan acara salam restu dan merenjis, pastikan alatan untuk merenjis telah diisi sebelum acara tersebut berlangsung. Kebiasaannya, vendor yang menyediakan peralatan tersebut tidak menyediakan isinya. Air mawar dan bunga rampai adalah bahan yang perlu anda sediakan.

elak-kesilapan-04

Alat merenjis yang perlu diisi dengan bahan untuk merenjis. Kredit gambar: Mohammad Firdaus Ghazali

Nantikan bahagian seterusnya yang akan kami kongsikan tidak lama lagi. Diharap kupasan pada bahagian pertama ini dapat memberikan sedikit panduan kepada anda untuk menjadikan majlis anda lebih sempura.

BACA: Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis Perkahwinan

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Video Pengantin Bengang Kek Kahwin Jatuh Pasangan mempelai bengang apabila kek perkahwinan dua tingkat mereka terjatuh angkara kecuaian badut. Majlis yang sepatutnya menjadi hari terbahag...
Pelamin Aneh Dan Pelik Sepanjang Abad Orang kita sangat terkenal dengan daya kreativiti yang sangat tinggi. Ada yang menggunakan kelebihan ini untuk menjadikan majlis perkahwinan mereka la...
5 Sajian Sampingan Yang ‘BEST’ Jika Ad... Artikel kali ini membawa anda untuk mengetahui apakah sajian atau kudap-kudapan yang menarik untuk anda sajikan di majlis perkahwinan. Umum mengetahui...
Ciri Lelaki Yang Harus Dielak Dijadikan Suami Misi mencari cinta itu merupakan satu perjuangan walaupun jodoh itu telah dijanjikan dan ditetapkan. Dalam mencari suami, ada kriteria-kriteria yang p...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.