Juli Bun Bun – Tetamu Jemputan Paling Kejam?

Kecoh memperkatakan berkenaan isu ini di dunia maya. Seorang blogger kecantikan terkenal telah memuatnaik gambar dan tweet secara live majlis perkahwinan yang dihadirinya. Kritikan beliau sangat kejam dan brutal!

Juli Bun Bun seorang wanita Singapura menghadiri majlis perkahwinan sahabat suaminya dan beliau telah mengkritik setiap satu perkara yang sedang berlaku di majlis tersebut. Dari busana yang dipakai oleh pengantin sehinggalah kenderaan yang digunakan pengantin juga tidak ketinggalan untuk dicela.

Beliau juga menyatakan pengantin perempuan seolah-oleh lemas di dalam busana yang dipakainya. Tidak cukup dengan itu, Juli juga mempersoalkan bunga tangan pengantin hanya layak digunakan oleh barisan bridesmaid sambil membandingkan bunga tangan tersebut dengan bunga tangan miliknya ketika majlis perkahwinan beliau bersama suami.

02 - juli-bun-bun

Di antara screenshot yang berjaya dirakamkan sebelum ianya di delete

Terjemahan dari English: “Kita semua tahu apabila kita ternampak kereta pengantin, maka kita akan melihat pengantin perempuannya,” Tulis Juli “Saya beritahu Mr Mode (suami beliau) tetapi orang tetap memandang saya”.

Beliau bersama suami berada di majlis tersebut dari awal pagi sehingga tamat majlis. Keadaan kelam kabut yang berlaku di rumah pengantin juga diceritakan oleh Juli di media sosial.

03 - juli-bun-bun

Soal makanan juga disentuh oleh Juli begitu juga dengan emcee yang bertugas di majlis tersebut

Kereta yang digunakan oleh pengantin

Kereta yang digunakan oleh pengantin

Semuanya tak kena pada si Juli ni

Semuanya tak kena pada si Juli

Juli walaubagaimanapun telah menerima kritikan hebat dari netizens dan pengikut (followers) twitter beliau dan bertindak memadamkan segala rebiu kejam yang ditulisnya.

Juli memulakan populariti beliau sekitar tahun 2013 dengan berkongsikan gambar kesan rawatan muka beliau yang tidak berjaya. Beliau juga mempunyai 8,000 followers di Instagram.

Kami sangat bersimpati dengan nasib yang diterima oleh pasangan pengantin tersebut. Juli sepatutnya bertindak lebih matang dan tidak menggunakan medan media sosial untuk  mengkritik majlis yang dihadirinya lebih-lebih lagi majlis sahabat suaminya sendiri.

Pengajaran yang dapat kami kongsikan di sini adalah, sebagai tetamu jemputan, kita seharusnya menghormati perasaan pengantin dan tidak ‘bercakap belakang’ tentang ketidaksempurnaan sesuatu majlis. Kita harus meraikan majlis dan pengantin kerana mereka telah mencuba untuk memberi yang terbaik. Semoga anda tidak mengulangi kesilapan yang telah dilakukan oleh Juli tatkala anda hadir sebagai tetamu di majlis perkahwinan.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Pelamin Aneh Dan Pelik Sepanjang Abad Orang kita sangat terkenal dengan daya kreativiti yang sangat tinggi. Ada yang menggunakan kelebihan ini untuk menjadikan majlis perkahwinan mereka la...
Nak Bernikah Di Masjid? Ketahui Adab Dan Tatacaran... Kini ramai pengantin memilih untuk melangsungkan majlis ijab dan kabul di masjid. Selain dari dapat mengatasi masalah ruang di rumah yang mungkin terh...
Perkara Kecil Dan Remeh Yang Mencacatkan Majlis Walau seteliti mana pun perancangan yang telah dibuat bagi memastikan majlis kita berjalan lancar, ada kemungkinan terjadinya perkara-perkara yang aka...
Anda Mungkin Berbadan Dua? Seterusnya Nak Buat Apa... Alat Pengujian Kehamilan adalah 99% tepat dan kebiasaannya ianya akan menunjukkan garisan biru kecil untuk memaklumkan bahawa anda mungkin hamil. Seki...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.