Cadangan Kriteria Pengapit Untuk Anda Pertimbangkan

Pasti anda berkata “wow, pengapit pun harus ada kriteria ke?, macam nak ambil pekerja pula”. Bukan begitu sebenarnya kerana panduan ringkas ini tidak ditujukan hanya untuk bakal pengantin, tetapi juga kepada anda yang mungkin diminta menjadi pengapit kepada pengantin. Sekiranya anda adalah bakal pengantin, tips ini adalah sebagai panduan bagaimana ciri – ciri pengapit yang harus anda cari manakala untuk anda yang ada potensi diminta menjadi pengapit, artikel ini boleh dijadikan panduan untuk anda menjadi seorang pengapit yang baik kerana pengapit yang baik bukan sekadar tukang pegang payung atau tukang kipas sahaja. Berikut disenaraikan 5 perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Barisan pengapit dapat membantu rasa gemuruh pengantin. Kredit gambar: sakuraadibah.blogspot.com

Barisan pengapit dapat membantu rasa gemuruh pengantin. Kredit gambar: sakuraadibah.blogspot.com

1. Keselesaan

Pengapit bukan sekadar peneman kepada pengantin. Pengapit juga boleh berperanan sebagai pemberi semangat, penenang dan juga pembantu kepada pengantin. Ada sesetengah pengapit memulakan ‘tugas’ lebih awal iaitu ketika majlis pernikahan dan kebanyakan kita, terutama yang lelaki, sedia maklum bahawa tempoh waktu ini (majlis akad) merupakan waktu yang paling menguji di mana waktu ini ada sesetengah pengantin lelaki yang ‘darah gemuruh’ maka di sinilah perlunya pengapit yang bijak memainkan peranannya menenangkan si pengantin.

Selain itu juga, kebiasannya pengapit bertanggungjawab memastikan pengantin dalam keadaan kemas dan terbaik. Maksud di sini ialah, kemungkinan disebabkan pergerakan, kalung pengantin beralih kedudukan dan senget, atau mungkin tanjak dipakai tidak kemas dan sebagainya, atau pengantin mukanya agak berminyak kerana berpeluh menunggu di panas hari menunggu pasukan kompang tak kunjung tiba dan memerlukan peluhnya dilap. Sekiranya pengapit dan pengantin itu kenal rapat dan wujud keselesaan diantara keduanya, makanya momen ‘janggal’ dapat dielakkan. Terdapat kes yang biasa kita dengar tanjak pengantin lelaki dipakai senget atau terbalik tetapi dibiarkan sahaja oleh pengapit walaupun sedar akannya kerana segan dan tidak kenal rapat dengan pengantin untuk menegur.

2. ‘Bujang’

Bujang merupakan satu kriteria yang agak kritikal dalam memilih seorang pengapit. Maksud bujang disini bukanlah semestinya bermaksud bahawa pengapit itu seorang yang belum berkahwin tetapi lebih kepada beliau bebas dari komitmen lain di waktu majlis sedang berlangsung. Anda sudah tentu tidak mahu pengapit perempuan anda yang terpaksa meninggalkan anda sebentar kerana ingin melayan suami makan atau pengapit lelaki yang sedang risau kerana anaknya hilang dari pandangan atau mungkin juga pengapit yang terpaksa meninggalkan anda walaupun majlis belum tamat kerana mempunyai komitmen lain yang perlu beliau hadiri.

3. Matang

Kami pernah menyaksikan beberapa majlis yang pengapitnya adalah remaja belasan tahun malah ada juga yang pengapitnya masih di bangku sekolah. Dari pemerhatian kami, memilih pengapit yang ‘matang’ merupakan satu keperluan dan kami mengambil keputusan memasukkan kriteria ini di dalam senarai kami. Bukanlah kami tidak menggalakkan tugas pengapit diberi kepada remaja – remaja ataupun belia kerana matang itu subjektif dan tidak terikat dengan umur. Antara kejadian yang pernah kami lihat atau diadukan kepada kami contohnya seperti pengapit asyik bergambar, pengapit sibuk melayan rakan-rakan dan kenalan lama yang hadir meraikan pengantin sehingga mengabaikan pengantin, tidak tahu tugas pengapit, bersikap keanak- anakan dengan menjerit dan sebagainya serta lain-lain.

4. Tahu Tugas Pengapit

Ini sebagai tambahan kerana ada sesetengah pengapit yang tidak pasti apakah tugas pengapit. Ini bukanlah satu masalah yang rumit kerana sekiranya anda diminta menjadi pengapit, anda mempunyai masa untuk melakukan sedikit carian internet atau bertanya kepada orang lain yang berpengalaman atau sekiranya anda sebagai pengantin, anda sendiri boleh memberi panduan kepada bakal pengapit anda tentang tugas pengapit yang anda harapkan dari beliau.

Pengapit 'alert' dan tahu tugasan mereka bagi memastikan keselesaan pengantin. Kredit gambar: kasihaleeya.blogspot.com

Pengapit ‘alert’ dan tahu tugasan mereka bagi memastikan keselesaan pengantin. Kredit gambar: kasihaleeya.blogspot.com

5. Bonus: Kurang ‘Menonjol’ Berbanding Pengantin

Bukanlah satu kemestian tetapi mempunyai pengapit yang sangat cantik atau tampan serta berpakaian seksi, berpakaian mengalahkan pengantin, atau diringkaskan kata, berketerampilan melebihi pengantin akan membuatkan anda sebagai pengantin kurang berseri dan menonjol.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

6 Langkah Mudah Mendaftar Di Kahwin Mall Bagi yang masih belum mendaftar di Kahwin Mall, berikut adalah 6 langkah mudah untuk anda melakukan pendaftaran. Pendaftaran adalah percuma dan hanya ...
Ujian HIV Untuk Kahwin Pendahuluan Ujian HIV perkahwinan adalah syarat wajib yang perlu bakal pengantin jalani untuk membolehkan pasangan bernikah. Mereka yang melepasi uji...
7 Cara Melupakan Bekas Kekasih Yang Gerenti Berkes... Melupakan bekas kekasih adalah sesuatu yang sukar bagi kebanyakan orang. Bila seseorang yang kita sayangi pergi meninggalkan kita, ianya pasti memakan...
13 Tips Perkahwinan Daripada Ustaz Azhar Idrus Ustaz Azhar Idrus adalah seorang penceramah yang tidak asing lagi di kalangan masyarakat kita. Di mana sahaja beliau berceramah pasti gamat dan penuh ...
Seorang yang suka melakukan kerja-kerja lasak dan mempunyai minat yang mendalam dalam melakukan sesuatu yang mencabar.