Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis Perkahwinan

Pada Bahagian 1 yang lepas, kami telah kongsikan beberapa kesilapan yang sering terjadi di majlis perkahwinan. Seperti yang telah dijanjikan, kami akan berkongsi lagi berkenaan dengan kesilapan-kesilapan lain yang mampu membuatkan anda  kemurungan selepas majlis.

Setiap pasangan pengantin pasti idamkan majlis persandingan mereka berjalan sempurna seperti yang telah dirancang. Namun tanpa sedar ada beberapa perkara yang biasa dilakukan oleh pengantin yang mampu mencacatkan majlis. Di bawah disenaraikan beberapa perkara yang pasangan pengantin harus elakkan.

1. Tiada Perbincangan Berkenaan Perjalanan Majlis Dengan Keluarga

Pasangan pengantin kebiasaannya akan berbincang bersama berkenaan aturcara majlis dan  melakukan perancangan yang terbaik sebelum majlis berlangsung, namun perancangan tersebut tidak dibincangkan bersama ahli keluarga. Bakal pengantin harus faham walaupun mereka telah memantau persiapan majlis lebih awal, namun sebaik sahaja meninggalkan lokasi untuk berdandan dan bersolek, perjalanan majlis bukan lagi terletak di bawah kawalan mereka tetapi ianya perlu diserahkan kepada ahli keluarga.

Ahli keluarga akan mengambil tanggungjawab melaksanakan apa yang telah dirancang oleh pasangan pengantin pada hari kemuncak majlis. Ahli keluarga akan sentiasa berada di lokasi majlis dan akan bergerak bagi memastikan pasukan kompang, kumpulan silat, deejay, barisan pengiring dan pembaca doa dimaklumkan berkenaan aturcara. Bayangkan sekiranya ahli keluarga tidak tahu berkenaan acara yang telah anda rancang. Pasti kelam-kabut jadinya.

Aturcara perlu diatur dengan baik agar majlis anda dapat berjalan dengan lancar dan berjaya

Aturcara perlu diatur dengan baik agar majlis anda dapat berjalan dengan lancar dan berjaya menepati masa

2. Terlalu Banyak Gangguan & Arahan Dari Keluarga

Kesilapan ini sedikit sebanyak berkait dengan point pertama. Mempunyai ahli keluarga yang mengetahui perjalanan majlis adalah sangat baik, tetapi terlalu ramai yang bertindak sebagai penyelia boleh mengganggu kelancaran majlis lebih-lebih lagi bila berlakunya perbezaan intrepetasi di atas perancangan asal pengantin. Kesilapan di sini adalah pengantin tidak melantik seorang Pengurus Majlis ataupun Floor Manager yang bertindak sebagai orang yang bertanggungjawab ke atas perjalanan majlis dan segala perkara yang berkaitan dengan majlis.

Floor Manager dan pengacara majlis perlu diberitahu dan dimaklumkan berkenaan dengan aturcara majlis agar majlis selari dengan kehendak pengantin dan keluarga

Floor Manager dan pengacara majlis perlu diberitahu dan dimaklumkan berkenaan dengan aturcara majlis agar majlis selari dengan kehendak pengantin dan keluarga

3. Mengambil Masa Terlalu Lama Bergambar Atau Gemar Menyelitkan Sesi Fotografi Tidak Rasmi Di Antara Acara

Benar, anda mahu merakamkan sebanyak mungkin momen istimewa anda ke dalam lensa kamera tetapi mengambil masa terlalu lama untuk fotografi tidak rasmi (tidak rasmi disini bermaksud sesi yang tidak dijadualkan seperti didalam aturcara) akan mengheret dan melewatkan acara lain yang telah dijadualkan. Kerana sibuk bergambar sehingga terlupa bersalaman dengan rakan-rakan dan tetamu yang hadir ke majlis anda. Begitu juga dengan sesi makan beradab. Elakkan dari makan beriya hingga mengambil masa yang lama. Cukup sekadar mengalas perut sahaja. Kesilapan ini biasanya membuatkan gambar fotografi rasmi bersama keluarga dan sanak saudara tidak lengkap kerana ramai ahli keluarga dan saudara telah pulang kerana menunggu terlalu lama.

4. Tidak Menghormati Perjalanan Majlis

Antara tindakan pengantin yang tidak wajar untuk dilakukan adalah bilamana pasangan pengantin tidak mengikut agenda yang telah dirancang. Tiba-tiba sahaja pengantin bangun sendiri ke meja makan beradab atau bangun dari pelamin tanpa dijemput terlebih dahulu oleh pengacara majlis. Ini perlu dielakkan. Sewajarnya pada hari ini setiap pergerakan anda perlu dirai dan ditunggu-tunggu oleh tetamu. Bila pengantin ‘buat haluan sendiri’, istimewanya pengantin itu hilang dan perjalanan majlis itu sendiri akan terganggu dan tidak menarik.

5. Meletakkan Harapan Terlalu Tinggi

Seperti yang dinukilkan oleh Murphy’s Law, “whatever can go wrong, will go wrong”. Atau kata lain kita boleh merancang, tetapi Tuhan yang menentukan. Walau terperinci mana pun perancangan yang telah kita lakukan, namun kadang kala ianya tidak berjalan seperti yang dimahukan. Janganlah pengantin bermasam muka sepanjang majlis bilamana sampai di dewan atau tempat persandingan melihat susunan bunga hidup berharga ratusan ringgit tidak seperti yang dikehendaki, atau melihat gelagat pengapit yang mengalahkan pengantin bergambar kesana kemari sehingga pengatin berpeluh pun terpaksa lap sendiri. Senyum, dan teruskan majlis. Tanamkan pada diri bahawa segala hiasan, segala hiburan serta segala persediaan ini adalah sekadar bonus kerana apa yang penting majlis ini adalah berkenaan dengan anda dan pasangan, bukan bunga, ataupun kek, ataupun apa sahaja yang lain. Raikan diri anda dengan senyuman dan perasaan gembira dimana hari ini merupakan hari bahagia anda, hari anda diraikan sebagai pasangan suami dan isteri.

Sentiasa tersenyum walau aturcara yang diharapkan tidak berjalan seperti yang dikehendaki.

Sentiasa tersenyum walau aturcara yang diharapkan tidak berjalan seperti yang dikehendaki.

Kesimpulan

Ingatlah, sebagai manusia kita tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan. Tetapi dengan perancangan yang sempurna, sekurang-kurangnya kita dapat meminimumkan kesilapan tersebut. Sentiasalah tersenyum walau apapun yang berlaku.

BACA: Bahagian 1: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis Perkahwinan

Kredit Gambar Utama: Flava Pictures

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Tips Agar Hubungan Terus Mekar Dan Segar Di awal perkahwinan pastinya hubungan percintaan antara suami dan isteri utuh dan begitu bahagia. Perasaan cinta dan sayang sangat bergelora sehingga ...
8 Langkah Mudah Membuka Lot Perniagaan Anda Setelah anda berjaya mendaftar akaun di Kahwin Mall (6 Langkah Mudah Mendaftar Di Kahwin Mall), seterusnya apa yang perlu anda lakukan adalah membuka ...
Kod Rahsia & Elak Kekusutan Ketika Berbulan M... Berbulan madu adalah sesuatu yang dinantikan oleh setiap pasangan yang baru berkahwin. Bulan madu adalah satu tempoh di mana pasangan pengantin baru a...
6 Sebab Kenapa Merisik Ketika Hari Raya Sering Ber... Merisik adalah salah satu adat di mana pihak lelaki biasanya akan menghantar wakil untuk bertemu dengan ahli keluarga pihak wanita bertujuan untuk mem...
Seorang yang suka melakukan kerja-kerja lasak dan mempunyai minat yang mendalam dalam melakukan sesuatu yang mencabar.