Baca Jika Anda Ingin Tahu Adakah Anda HARAM Berkahwin

Topik yang kami ingin kongsikan kali ini sesuai dibaca oleh mereka yang masih belum berkahwin. Namun ia boleh dijadikan pembuka minda kepada yang telah berkahwin. Moga artikel ini dapat memberi manfaat dan kebaikan kepada diri kita di dalam mencari redha Allah.

Anda telah memiliki teman istimewa? Anda telah memiliki calon pasangan yang bersesuaian dengan anda? Tetapi salah seorang daripada anda ataupun kedua-duanya masih ragu-ragu bilakah waktu yang sesuai untuk menamatkan zaman bujang?

Dari sudut pandangan Islam, perkahwinan datang dengan beberapa hukum yang tersendiri. Mari kita lihat di dalam kategori manakah sebenarnya kita berada.

Hukum-Hukum Perkahwinan

Hukum asal suatu perkahwinan adalah harus tetapi terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan hukum harus tersebut berubah menjadi wajib, sunat, haram atau makruh bergantung kepada keadaan dan keperluan seseorang lelaki ataupun wanita tersebut.

1. WAJIB berkahwin jika

Anda ialah seorang yang memiliki kesempurnaan fizikal dan mental tetapi sangat kerap memikirkan perkara-perkara seksual yang boleh merangsang nafsu dan sangat sukar untuk menahan diri daripada melakukan perkara yang dilarang Allah, anda adalah di dalam kategori WAJIB berkahwin.

Lebih-lebih lagi bagi mereka yang sedang bercinta dan khuatir terlanjur melakukan dosa, maka carilah jalan untuk menghalalkan hubungan supaya Allah meredhai hubungan cinta tersebut. Jika anda mengenalpasti kekasih anda mempunyai ciri-ciri WAJIB kahwin, berusahalah supaya cepat-cepat untuk si dia masuk meminang!

2. SUNAT berkahwin jika

Orang yang disunatkan berkahwin ialah jika anda seorang yang memilik kesempurnaan fizikal dan mental, tetapi tiada ataupun sangat sedikit memikirkan perkara-perkara yang merangsang nafsu seksual, menyebabkan tiada kecenderungan melakukan perbuatan yang terlarang.

Dari sudut pandangan kami, insan yang tergolong dalam kategori ini, biasanya mereka yang kuat imannya dan takut dengan larangan-larangan Allah. Namun adalah sangat-sangat digalakkan supaya anda berkahwin bagi melaksanakan Sunnah Rasulullah SAW dan berusahalah mencari pasangan yang baik-baik.

3. HARAM berkahwin jika

Anda yang mempunyai keinginan berkahwin tetapi berpotensi untuk menimbulkan kemudharatan terhadap pasangan anda contohnya ada penyakit mental seperti gila, mudah membunuh atau mencederakan orang, tidak mempunyai kemampuan zahir atau batin untuk melaksanakan tugas sebagai suami/isteri (kecuali yang boleh diubati) serta jika ada penyakit serius yang disahkan pakar akan membahayakan pasangan anda.

Ini kerana Islam mengharamkan kita menganiaya insan lain sekaligus menjaga kesejahteraan ummatnya.

4. MAKRUH berkahwin jika

Orang yang makruh berkahwin ialah orang yang normal fizikal dan mental tetap masih tidak berhajat atau berkehendak untuk berkahwin.

Jika anda tidak termasuk dalam tiga kategori di atas, tidak perlulah memaksa diri untuk berkahwin kerana dikhuatiri perkahwin tersebut tidak dapat mencapai tujuan dan erti sebenar sebuah perkahwinan yang dianjurkan Islam.

Bagi mereka yang sedang bercinta dan khuatir terlanjur melakukan dosa kepada Allah, maka carilah jalan untuk menghalalkan hubungan supaya Allah juga mencintai kita kelak.

Diharap dengan perkongsian 4 hukum berkahwin yang kami kongsikan dapat dimanfaatkan oleh anda.

Bagi yang tergolong dalam kategori WAJIB kahwin, disiplinkan diri dengan berpuasa dan mendekatkan diri anda dengan amalan-amalan soleh jika anda masih dalam proses mengumpulkan dana untuk berkahwin. Keluarga dan komuniti juga haruslah memainkan peranan membantu meringankan beban mereka yang ingin mendirikan rumahtangga supaya mereka dijauhkan dari terjebak dalam perangkap syaitan, Insya Allah.

engagement

Gambar hiasan. Kredit: Aaron Shintaku

Kredit gambar utama: nasirzin.com

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Pada Bahagian 1 yang lepas, kami telah kongsikan beberapa kesilapan yang sering terjadi di majlis perkahwinan. Seperti yang telah dijanjikan, kami aka...
5 Soalan Popular Tok Kadi Kepada Pengantin Lelaki Tidak dinafikan majlis akad nikah adalah satu upacara yang menggerunkan kepada pengantin lelaki. Acara tersebut biasanya akan ditontoni oleh keluarga,...
13 Tips Perkahwinan Daripada Ustaz Azhar Idrus Ustaz Azhar Idrus adalah seorang penceramah yang tidak asing lagi di kalangan masyarakat kita. Di mana sahaja beliau berceramah pasti gamat dan penuh ...
Wajah Baru Kahwin Mall Yang Penuh Bergaya Kini zaman peranti mudah alih telah mengambil tempat. Bakal pengantin hanya perlu duduk bersama dan berbincang berkenaan vendor yang akan mereka pilih...
Meniti damai mencari erti dalam diri... Merungkai misteri mendalami maksud maknawi... Rendahkan hati... Jangan berhenti mengingati.. Segalanya demi Ilahi.. Tuhan yang kekal abadi..