Anda Mungkin Berbadan Dua? Seterusnya Nak Buat Apa?

Alat Pengujian Kehamilan adalah 99% tepat dan kebiasaannya ianya akan menunjukkan garisan biru kecil untuk memaklumkan bahawa anda mungkin hamil. Sekiranya ini adalah pengalaman pertama, pasti perasaan anda akan bercampur baur dengan perkara ini. Terharu, gembira, tidak percaya dan pelbagai tanda tanya yang akan bermain difikiran anda. Persoalan yang biasa akan anda tanya kepada diri sendiri adalah; Apa Yang Harus Saya Lakukan?

Di sini kami senaraikan beberapa langkah awal yang seharusnya anda lakukan sejurus anda melakukan ujian kehamilan.

1. Memaklumkan Pasangan Anda

Seharusnya anda berkongsi kepada suami berkenaan perkara ini terlebih dahulu agar beliau tahu situasi sebenar dan mengambil langkah-langkah untuk memahami emosi wanita hamil.

2. Bertemu Dengan Doktor Untuk Pengesahan

Pengesahan doktor berkenaan kehamilan adalah sangat penting. Pada peringkat ini, anda akan mendapat khidmat nasihat berkenaan perkembangan kandungan dan anda bakal mengetahui tempoh kehamilan anda. Anda juga bakal mengetahui bilakah tarikh bayi anda bakal dilahirkan.

Mendapatkan pengesahan doktor dan melakukan pemeriksaan terhadap kandungan anda adalah sesuatu yang penting

Mendapatkan pengesahan doktor dan melakukan pemeriksaan terhadap kandungan anda adalah sesuatu yang penting

3. Mengetahui Pantang Larang

Selepas pengesah doktor di buat, anda harus akur kepada pantang larang wanita hamil. Pemakanan dan diet yang sesuai perlu diamalkan agar tidak memudaratkan diri anda dan kandungan. Anda juga perlu tahu batasan aktiviti yang tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil.

4. Bersedia Untuk Sakit

Mental anda seharusnya bersiap sedia untuk menerima simptom-simptom kehamilan. Tekak akan menjadi loya dan adakalanya anda akan kerap muntah. Keinginan atau mengidam untuk menikmati sesuatu makanan sangat tinggi pada tempoh awal kehamilan.

5. Memaklumkan Kepada Keluarga Dan Rakan Rapat

Anda harus berkongsi kepada keluarga berkenaan kehamilan anda terutama ibu atau mertua anda. Sekiranya anda memaklumkan kepada mereka, pasti mereka anda berkongsi tips atau petua yang pernah mereka amalkan untuk memastikan kandungan kekal sihat. Jika dimaklumkan kepada teman rapat anda, mereka akan memahami situasi dan perubahan terhadap diri anda dan bersedia membantu anda dalam menjalani kehidupan sebagai wanita hamil.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Perkara Kecil Dan Remeh Yang Mencacatkan Majlis Walau seteliti mana pun perancangan yang telah dibuat bagi memastikan majlis kita berjalan lancar, ada kemungkinan terjadinya perkara-perkara yang aka...
Merancang Perkahwinan Dalam Taman Atau Garden Wedd... Anda merancang untuk garden wedding? Ada sesuatu yang istimewa berkenaan perkahwinan dalam taman atau garden wedding. Di sini kami kongsikan beberapa ...
5 Keistimewaan Anak Autism Yang Tidak Diketahui Ma... Masyarakat sering mengaitkan autism dengan kekurangan dan kelemahan individu terhadap persekitaran dan pergaulan. Kebanyakan ibubapa yang mempunyai an...
Panduan Ringkas Solat Sunat Istikharah Artikel pertama yang dihasilkan oleh Hanna Raihanna menyentuh soal ibadah dan keagamaan. Perkongsian yang sangat baik untuk dipraktikkan oleh mereka y...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.