Anda Mungkin Berbadan Dua? Seterusnya Nak Buat Apa?

Alat Pengujian Kehamilan adalah 99% tepat dan kebiasaannya ianya akan menunjukkan garisan biru kecil untuk memaklumkan bahawa anda mungkin hamil. Sekiranya ini adalah pengalaman pertama, pasti perasaan anda akan bercampur baur dengan perkara ini. Terharu, gembira, tidak percaya dan pelbagai tanda tanya yang akan bermain difikiran anda. Persoalan yang biasa akan anda tanya kepada diri sendiri adalah; Apa Yang Harus Saya Lakukan?

Di sini kami senaraikan beberapa langkah awal yang seharusnya anda lakukan sejurus anda melakukan ujian kehamilan.

1. Memaklumkan Pasangan Anda

Seharusnya anda berkongsi kepada suami berkenaan perkara ini terlebih dahulu agar beliau tahu situasi sebenar dan mengambil langkah-langkah untuk memahami emosi wanita hamil.

2. Bertemu Dengan Doktor Untuk Pengesahan

Pengesahan doktor berkenaan kehamilan adalah sangat penting. Pada peringkat ini, anda akan mendapat khidmat nasihat berkenaan perkembangan kandungan dan anda bakal mengetahui tempoh kehamilan anda. Anda juga bakal mengetahui bilakah tarikh bayi anda bakal dilahirkan.

Mendapatkan pengesahan doktor dan melakukan pemeriksaan terhadap kandungan anda adalah sesuatu yang penting

Mendapatkan pengesahan doktor dan melakukan pemeriksaan terhadap kandungan anda adalah sesuatu yang penting

3. Mengetahui Pantang Larang

Selepas pengesah doktor di buat, anda harus akur kepada pantang larang wanita hamil. Pemakanan dan diet yang sesuai perlu diamalkan agar tidak memudaratkan diri anda dan kandungan. Anda juga perlu tahu batasan aktiviti yang tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil.

4. Bersedia Untuk Sakit

Mental anda seharusnya bersiap sedia untuk menerima simptom-simptom kehamilan. Tekak akan menjadi loya dan adakalanya anda akan kerap muntah. Keinginan atau mengidam untuk menikmati sesuatu makanan sangat tinggi pada tempoh awal kehamilan.

5. Memaklumkan Kepada Keluarga Dan Rakan Rapat

Anda harus berkongsi kepada keluarga berkenaan kehamilan anda terutama ibu atau mertua anda. Sekiranya anda memaklumkan kepada mereka, pasti mereka anda berkongsi tips atau petua yang pernah mereka amalkan untuk memastikan kandungan kekal sihat. Jika dimaklumkan kepada teman rapat anda, mereka akan memahami situasi dan perubahan terhadap diri anda dan bersedia membantu anda dalam menjalani kehidupan sebagai wanita hamil.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2017 Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan. Mas kahwin adalah hak mutlak i...
Bahagian 2: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Pada Bahagian 1 yang lepas, kami telah kongsikan beberapa kesilapan yang sering terjadi di majlis perkahwinan. Seperti yang telah dijanjikan, kami aka...
Ciri Lelaki Yang Harus Dielak Dijadikan Suami Misi mencari cinta itu merupakan satu perjuangan walaupun jodoh itu telah dijanjikan dan ditetapkan. Dalam mencari suami, ada kriteria-kriteria yang p...
Tips Agar Hubungan Terus Mekar Dan Segar Di awal perkahwinan pastinya hubungan percintaan antara suami dan isteri utuh dan begitu bahagia. Perasaan cinta dan sayang sangat bergelora sehingga ...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.