Adat Bertangguh Di Dalam Pertunangan Yang Telah Pupus

Pertunangan adalah satu proses awal sebelum sesebuah perkahwinan dijalankan. Budaya masyarakat Melayu mengalakkan pertunangan dilakukan sebelum pasangan lelaki dan perempuan bernikah. Proses pertunangan biasanya disertai dengan risikan oleh wakil keluarga pihak lelaki dengan tujuan untuk memastikan pilihan wanita yang ingin dikahwini bukan isteri kepada lelaki lain.

Masyarakat Melayu terkenal dengan sifat lembut dan santunnya dalam urusan yang berkaitan dengan pertunangan. Risikan dan pertunangan biasanya akan diserikan dengan pantun-pantun indah yang menyampaikan maksud dan hajat wakil keluarga yang datang bertandang untuk melakukan risikan. Kehadiran rombongan wakil keluarga lelaki akan disertai dengan beberapa barangan hadiah atau hantaran sebagai menghormati tuan rumah yang menerima kehadiran mereka. Hantaran tradisi yang masih dikekalkan hingga kini adalah sireh pinang, manisan dan seutas cincin sebagai tanda wanita yang diimpikan telah dipinang.

22-bertangguh

Sireh adalah simbol kepada persaudaraan dan silaturahim dalam masyarakat Melayu

Apakah Adat Bertangguh?

Tahukah anda bahawa suatu ketika dahulu, jawapan untuk menerima sesuatu pinangan tidak diberikan pada hari yang sama ketika acara pertunangan dan risikan dijalankan? Inilah yang dikatakan adat bertangguh.

Di dalam masyarakat Melayu, ketelitian dalam memilih sesuatu sangat diutamakan. Tidak tergopoh gapah dan tidak mengambil ringan dalam menentukan hala tuju dan masa depan pihak wanita. Apabila pihak dan wakil lelaki datang meminang, pihak perempuan akan menerima segala hantaran dan buah tangan yang diberikan termasuk cincin sebagai tanda pertunangan dengan hati terbuka.

Sessi Penilaian Ketika Adat Bertangguh

Tetapi dalam memutuskan sama ada pihak perempuan menerimanya atau tidak adalah bergantung kepada tempoh bertangguh yang dipersetujui ketika majlis risikan diadakan. Kebiasaannya tempoh bertangguh ini akan berlangsung selama 2 hari atau seminggu selepas pihak lelaki menghantar rombongan risikan.

Ketika adat bertangguh ini berjalan, pihak perempuan akan mendapatkan pandangan seluruh ahli keluarga berkenaan pihak lelaki. Penyelidikan dan maklum balas dari ahli keluarga berkenaan pihak lelaki akan diambilkira bagi memutuskan bahawa pinangan tersebut diterima atau tidak.

Sekiranya ianya diterima, wakil keluarga pihak wanita akan membuat kunjungan balas dengan membawakan barangan hantaran kepada pihak lelaki dan memberikan jawapan yang positif kepada keluarga pihak lelaki.

Akan tetapi, sekiranya jawapannya tidak positif, wakil keluarga pihak wanita akan memulangkan kembali hantaran dan cincin yang telah diberikan kepada pihak perempuan kepada pihak lelaki.

Ya, memang agak perit dan pedih apabila pinangan ditolak. Tetapi amalan bertangguh ini sangat istimewa dalam memberikan keputusan yang terbaik untuk pihak wanita.

Adat Bertangguh Menjadikan Pinangan Yang Ditolak Menjadi Lebih Baik

Dengan adanya adat bertangguh, sekiranya sesebuah pinangan ditolak, ianya tidak berlangsung pada hari yang sama ketika rombongan pihak lelaki menghantar rombongan meminang. Oleh yang demikian, pihak perempuan dapat membuat keputusan yang terbaik untuk pihak mereka dan dapat menjaga aib atau air muka kedua-dua belah pihak.

Mana Hilangnya Adat Bertangguh Pada Masa Ini?

Dengan kemodenan yang  dikecapi pada masa ini dan kecanggihan sistem perhubungan yang ada, adat ini dikatakan tidak lagi relevan. Kebanyakkan pasangan yang ingin bertunang telah terlebih dahulu memperkenalkan bakal tunang mereka kepada keluarga untuk dinilai sebelum rombongan meminang dihantar.

Adat bertangguh juga dikatakan melambatkan proses persetujuan dan penerimaan ikatan pertunangan. Lebih malang, ada yang beranggapan adat ini banyak dipengaruhi oleh pihak-pihak lain dalam membuat keputusan untuk menerima pinangan.

Kesimpulan

Suka atau tidak, adat inilah yang menjadikan bangsa kita kaya dengan budaya dan adat. Walaupun ianya bukanlah syarat dalam perkahwinan menurut syarak, tetapi sedikit sebanyak ianya menjadikan proses perkahwinan lebih menarik dan lebih mencabar.

Kredit Gambar: ariffshah.com