7 Tips Dalam Memilih Baby Car Seat

1. Arah Pandangan

Kerusi kereta untuk bayi mempunyai dua jenis, iaitu yang menghadap ke dashboard atau yang membelakangkan dashboard kereta. Kini kebanyakkan baby car seat yang terdapat di pasaran boleh ditukar kedudukannya. Kerusi yang boleh diubah kedudukan lebih menguntungkan kerana apabila bayi telah meningkat umurnya mereka lebih gemar untuk melihat ke arah dashboard dan cermin utama kereta.

2. Stroller Dan Kerusi Kereta Bayi 2 Dalam Satu

Sekiranya anda ingin menjimatkan kos, carilah kerusi yang didatangkan sekali dengan stroller. Kerusi pada stroller boleh ditanggalkan dan dijadikan kerusi untuk kereta. Jadi anda dapat menjimatkan perbelanjaan dengan mendapatkan dua barang di dalam satu harga.

33-babyseat-03

Kerusi kereta bayi yang boleh dijadikan stroller. Sangat praktikal dan sungguh mudah untuk membawanya

3. Melepasi Ujian Keselamatan

Pastikan kerusi kereta yang ingin anda beli telah diuji keselamatannya dengan melihat sticker JPMA pada kotaknya. Kebanyakkan kerusi bayi yang memasuki pasaran negera memiliki kelulusan ini.

4. Mudah Lipat Dan Fleksibel

Pastikan kerusi kereta untuk bayi anda mudah diubah dan dilipat. Semakin meningkat usia bayi anda, mereka perlukan kedudukan yang berbeza untuk keselesaan mereka. Ketika berumur 1-6 bulan mungkin mereka lebih gemar berbaring tetapi selepas usianya 7 bulan ke atas, mereka mungkin lebih gembar duduk dan menegakkan badan.

5. Tali Keledar Yang Panjang

Tali keledar pada kerusi kereta bayi juga memainkan peranan yang penting. Pastikan ianya boleh dilaraskan mengikut kesesuaian saiz badan bayi anda. Dengan tali keledar yang boleh laras, ianya mampu digunakan untuk jangka masa yang lama sehingga anak anda berusia 36 bulan atau lebih.

6. Mudah Dibasuh

Cari kerusi kereta bayi yang mudah ditanggalkan alasnya untuk memudahkan ianya dibasuh. Kerusi kereta bayi mudah kotor dengan tumpahan susu dan makan bayi. Oleh itu, alas mudah tanggal dapat membantu anda untuk mengekalkan kebersihan kerusi kereta bayi anda.

33-babyseat-02

Kerusi kereta bayi yang mudah diangkat dan boleh dibawa dengan mudah

7. Mudah Dibawa Dan Boleh Dihias

Dapatkan kerusi kereta bayi yang mempunyai pemegang atau pengangkat yang kuat untuk anda mengangkat bayi anda yang sedang tidur bersama kerusi kereta bayi. Pemegang atau pengangkat yang diperbuat dari logam sangat disarankan. Pemegang atau pengangkat juga boleh digunakan untuk menggantung ‘soft toy’ bayi anda untuk menghiburkan mereka.

Soft toy boleh di gantung pada kerusi kereta bayi untuk menghiburkan bayi anda

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

5 Tips Kali Pertama Bertemu Bakal Mertua Teman anda ingin membawa anda bertemu ibubapanya? Inilah perkara yang memberikan keterujaan tetapi pada masa yang sama ianya sangat mendebarkan. Anda ...
6 Langkah Mudah Mendaftar Di Kahwin Mall Bagi yang masih belum mendaftar di Kahwin Mall, berikut adalah 6 langkah mudah untuk anda melakukan pendaftaran. Pendaftaran adalah percuma dan hanya ...
Pameran Pengantin Malaysia Kembali Dengan Edisi Ke... Selepas kejayaan penganjuran Pameran Pengantin Malaysia Edisi Ke-50 di Bangi Gateway, Urban Vibe Event kembali dengan edisi seterusnya yang akan dilan...
8 Sebab Kenapa Jurufoto ‘Layak’ Terima... Jurufoto adalah salah satu perkhidmatan yang boleh dianggap wajib di majlis perkahwinan. Mereka adalah insan yang akan memastikan hari bersejarah kita...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.