7 Cara Melupakan Bekas Kekasih Yang Gerenti Berkesan

Melupakan bekas kekasih adalah sesuatu yang sukar bagi kebanyakan orang. Bila seseorang yang kita sayangi pergi meninggalkan kita, ianya pasti memakan tahun untuk kita melupakannya. Kita pasti akan teringat saat-saat manis ketika bersama, gurau senda bersama dan mungkin susah senang juga bersama.

Pelbagai janji manis yang pernah ditabur dulu tidak berjaya dikotakan, akhirnya perjalanan cinta terputus di tengah jalan.

Di sini kami kongsikan 7 langkah mudah yang anda boleh ikuti untuk memudahkan anda melupakan si dia dengan jangka masa yang pantas.

1. Senaraikan Aktiviti Yang Anda Gemar Lakukan

Mungkin anda gemar berkhemah atau hiking. Mungkin juga anda suka berbasikal atau mungkin anda suka memasak. Senaraikan aktiviti ini dan lakukannya ketika anda mula teringat kekasih anda.

2. Ceriakan Diri Anda

Sentiasa ceriakan diri anda dengan perkara-perkara mudah yang selalu anda lakukan. Contoh, jika anda suka tengok wayang, tontonlah cerita atau filem yang lucu yang boleh membuatkan anda ketawa.

3. Hubungi Teman-Teman Lama

Mungkin anda boleh mengajak kawan-kawan anda untuk bersama melakukan aktiviti bersama. Beritahu mereka yang anda sekarang boleh kembali melakukan aktiviti bersama dan tidak terbatas dengan kekasih anda lagi.

4. Elak Bercerita Kisah Kekasih Lama Dengan Teman Anda

Cukup sekadar teman anda mengetahui anda telah putus cinta. Tidak perlu anda bercerita mengenai bekas kekasih anda lagi pada saat ini. Biarkan ianya berlalu pergi.

5. Padamkan Segala Memori Anda Bersama Dan Unfriend Si Dia Di Dunia Maya

Sekiranya anda masih menyimpan barangan atau hadiah dari bekas kekasih anda. Letakkan ianya ke dalam kotak dan simpan ianya ke dalam kotak. Bebaskan ianya dari pandangan anda. ‘Unfriend’ dirinya dari akaun maya anda. Tak perlu stalk dia untuk elakkan anda lebih murung.

6. Elakkan Bersendirian

Elakkan dari bersendirian di dalam bilik. Hubungi keluarga dan rakan anda selalu. Buat aktiviti bersama dengan mereka untuk elakkan diri anda dari bersendirian.

7. Memaafkan Bekas Kekasih Anda

Memaafkan adalah satu sifat yang terpuji. Walaupun anda rasa bekas kekasih anda kejam kerana meninggalkan anda, tetapi percayalah, perancangan tuhan lebih baik dan lebih baik itu sedang menunggu di hadapan.

Insya Allah, teknik ini akan membuatkan anda berlapang dada dan mempu meneruskan kehidupan dengan lebih gembira dan lebih berjaya. Jadikanlah ini satu pengalaman hidup yang setiap orang perlu tempuh.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Juli Bun Bun – Tetamu Jemputan Paling Kejam? Kecoh memperkatakan berkenaan isu ini di dunia maya. Seorang blogger kecantikan terkenal telah memuatnaik gambar dan tweet secara live majlis perkahwi...
Rekaan Headline Banner Terkini Lebih Seksi Kepada vendor-vendor 'headliner' atau kepada bakal-bakal headliner Kahwin Mall kami ingin memaklumkan bahawa terdapat perubahan ketara yang dilakukan ...
Kini Anda Boleh Mendaftar Dengan Akaun Facebook Team Kahwin Mall ingin memaklumkan kepada pengguna atau vendor perkahwinan khasnya bahawa satu fungsian terkini telah diaktifkan di portal Kahwin Mall...
Video Pengantin Bengang Kek Kahwin Jatuh Pasangan mempelai bengang apabila kek perkahwinan dua tingkat mereka terjatuh angkara kecuaian badut. Majlis yang sepatutnya menjadi hari terbahag...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.