7 Cara Melupakan Bekas Kekasih Yang Gerenti Berkesan

Melupakan bekas kekasih adalah sesuatu yang sukar bagi kebanyakan orang. Bila seseorang yang kita sayangi pergi meninggalkan kita, ianya pasti memakan tahun untuk kita melupakannya. Kita pasti akan teringat saat-saat manis ketika bersama, gurau senda bersama dan mungkin susah senang juga bersama.

Pelbagai janji manis yang pernah ditabur dulu tidak berjaya dikotakan, akhirnya perjalanan cinta terputus di tengah jalan.

Di sini kami kongsikan 7 langkah mudah yang anda boleh ikuti untuk memudahkan anda melupakan si dia dengan jangka masa yang pantas.

1. Senaraikan Aktiviti Yang Anda Gemar Lakukan

Mungkin anda gemar berkhemah atau hiking. Mungkin juga anda suka berbasikal atau mungkin anda suka memasak. Senaraikan aktiviti ini dan lakukannya ketika anda mula teringat kekasih anda.

2. Ceriakan Diri Anda

Sentiasa ceriakan diri anda dengan perkara-perkara mudah yang selalu anda lakukan. Contoh, jika anda suka tengok wayang, tontonlah cerita atau filem yang lucu yang boleh membuatkan anda ketawa.

3. Hubungi Teman-Teman Lama

Mungkin anda boleh mengajak kawan-kawan anda untuk bersama melakukan aktiviti bersama. Beritahu mereka yang anda sekarang boleh kembali melakukan aktiviti bersama dan tidak terbatas dengan kekasih anda lagi.

4. Elak Bercerita Kisah Kekasih Lama Dengan Teman Anda

Cukup sekadar teman anda mengetahui anda telah putus cinta. Tidak perlu anda bercerita mengenai bekas kekasih anda lagi pada saat ini. Biarkan ianya berlalu pergi.

5. Padamkan Segala Memori Anda Bersama Dan Unfriend Si Dia Di Dunia Maya

Sekiranya anda masih menyimpan barangan atau hadiah dari bekas kekasih anda. Letakkan ianya ke dalam kotak dan simpan ianya ke dalam kotak. Bebaskan ianya dari pandangan anda. ‘Unfriend’ dirinya dari akaun maya anda. Tak perlu stalk dia untuk elakkan anda lebih murung.

6. Elakkan Bersendirian

Elakkan dari bersendirian di dalam bilik. Hubungi keluarga dan rakan anda selalu. Buat aktiviti bersama dengan mereka untuk elakkan diri anda dari bersendirian.

7. Memaafkan Bekas Kekasih Anda

Memaafkan adalah satu sifat yang terpuji. Walaupun anda rasa bekas kekasih anda kejam kerana meninggalkan anda, tetapi percayalah, perancangan tuhan lebih baik dan lebih baik itu sedang menunggu di hadapan.

Insya Allah, teknik ini akan membuatkan anda berlapang dada dan mempu meneruskan kehidupan dengan lebih gembira dan lebih berjaya. Jadikanlah ini satu pengalaman hidup yang setiap orang perlu tempuh.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Baca Jika Anda Ingin Tahu Adakah Anda HARAM Berkah... Topik yang kami ingin kongsikan kali ini sesuai dibaca oleh mereka yang masih belum berkahwin. Namun ia boleh dijadikan pembuka minda kepada yang tela...
Antaramuka Untuk Error 404 Dan Vendor Tidak Dijump... Pihak kami ingin memaklumkan bahawa kami telah melakukan penambahbaikan kepada 'laman error 404' kepada rekaan baru. Sebelum ini 'laman error 404' men...
Tips Agar Hubungan Terus Mekar Dan Segar Di awal perkahwinan pastinya hubungan percintaan antara suami dan isteri utuh dan begitu bahagia. Perasaan cinta dan sayang sangat bergelora sehingga ...
Pameran Pengantin Malaysia 2016 Di Matrade Kuala L... Sekali lagi Urban Vibe penganjur expo perkahwinan terkenal di Malaysia akan menganjurkan Pameran Pengantin Malaysia PPM. Pada edisi ke 55 ini, Pameran...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.