7 Cara Melupakan Bekas Kekasih Yang Gerenti Berkesan

Melupakan bekas kekasih adalah sesuatu yang sukar bagi kebanyakan orang. Bila seseorang yang kita sayangi pergi meninggalkan kita, ianya pasti memakan tahun untuk kita melupakannya. Kita pasti akan teringat saat-saat manis ketika bersama, gurau senda bersama dan mungkin susah senang juga bersama.

Pelbagai janji manis yang pernah ditabur dulu tidak berjaya dikotakan, akhirnya perjalanan cinta terputus di tengah jalan.

Di sini kami kongsikan 7 langkah mudah yang anda boleh ikuti untuk memudahkan anda melupakan si dia dengan jangka masa yang pantas.

1. Senaraikan Aktiviti Yang Anda Gemar Lakukan

Mungkin anda gemar berkhemah atau hiking. Mungkin juga anda suka berbasikal atau mungkin anda suka memasak. Senaraikan aktiviti ini dan lakukannya ketika anda mula teringat kekasih anda.

2. Ceriakan Diri Anda

Sentiasa ceriakan diri anda dengan perkara-perkara mudah yang selalu anda lakukan. Contoh, jika anda suka tengok wayang, tontonlah cerita atau filem yang lucu yang boleh membuatkan anda ketawa.

3. Hubungi Teman-Teman Lama

Mungkin anda boleh mengajak kawan-kawan anda untuk bersama melakukan aktiviti bersama. Beritahu mereka yang anda sekarang boleh kembali melakukan aktiviti bersama dan tidak terbatas dengan kekasih anda lagi.

4. Elak Bercerita Kisah Kekasih Lama Dengan Teman Anda

Cukup sekadar teman anda mengetahui anda telah putus cinta. Tidak perlu anda bercerita mengenai bekas kekasih anda lagi pada saat ini. Biarkan ianya berlalu pergi.

5. Padamkan Segala Memori Anda Bersama Dan Unfriend Si Dia Di Dunia Maya

Sekiranya anda masih menyimpan barangan atau hadiah dari bekas kekasih anda. Letakkan ianya ke dalam kotak dan simpan ianya ke dalam kotak. Bebaskan ianya dari pandangan anda. ‘Unfriend’ dirinya dari akaun maya anda. Tak perlu stalk dia untuk elakkan anda lebih murung.

6. Elakkan Bersendirian

Elakkan dari bersendirian di dalam bilik. Hubungi keluarga dan rakan anda selalu. Buat aktiviti bersama dengan mereka untuk elakkan diri anda dari bersendirian.

7. Memaafkan Bekas Kekasih Anda

Memaafkan adalah satu sifat yang terpuji. Walaupun anda rasa bekas kekasih anda kejam kerana meninggalkan anda, tetapi percayalah, perancangan tuhan lebih baik dan lebih baik itu sedang menunggu di hadapan.

Insya Allah, teknik ini akan membuatkan anda berlapang dada dan mempu meneruskan kehidupan dengan lebih gembira dan lebih berjaya. Jadikanlah ini satu pengalaman hidup yang setiap orang perlu tempuh.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Solat Selepas Akad Nikah Pernahkah anda lihat pengantin lelaki mendirikan solat selepas selesai istiadat akad nikah? Untuk makluman anda, solat yang didirikan selepas akad ...
Membongkar Tips Memilih Dewan Untuk Majlis Perkahw... Telah menjadi kebiasaan dan trend terkini majlis perkahwinan orang bandar diadakan di dewan. Antara faktor utama pengantin memilih untuk mengadakan ma...
5 Sebab Untung Bernikah Di Usia 30an Rata-rata masyarakat kita mengganggap usia 30-an adalah usia yang telah terlewat untuk berkahwin. Bagi wanita, mereka akan lebih merasakan tekanannya ...
Hadiah Perkahwinan Popular Sepanjang Zaman Didedah Posting kali ini, kami akan mendedahkan dan membongkar apakah hadiah yang popular dan sering diberikan oleh tetamu kepada pengantin di majlis perkahwi...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.