5 Tips Kali Pertama Bertemu Bakal Mertua

Teman anda ingin membawa anda bertemu ibubapanya? Inilah perkara yang memberikan keterujaan tetapi pada masa yang sama ianya sangat mendebarkan. Anda mungkin serasi dengan teman anda tetapi belum tentu anda boleh serasi dengan ibubapa dan keluarganya.

Bagaimana menghadapi situasi ini dan apakah tips yang perlu anda tahu bagi memberikan ‘first impression’ yang terbaik agar bakal mertua anda boleh terpikat dengan karekter anda.

Di sini kami mencungkil dan mendedahkan 5 tips yang mudah untuk anda pertimbangkan dalam menghadapi situasi ini.

1. Kekemasan Diri

Pastikan anda telah memikirkan soal imej seminggu sebelum anda berkunjung bertemu dengan bakal mertua anda. Imej adalah skop yang luas, tetapi ianya lebih kepada keterampilan diri. Bagi lelaki, pastikan rambut anda kemas, kalau panjang elok dipotong sedikit atau diikat kemas. Misai dan janggut juga perlu dirapikan agar kelihatan lebih terurus. Pada masa yang sama soal pemilihan pakaian juga perlu dipertimbangkan. Jangan sesekali memakai pakaian yang tidak senonoh seperti baju yang mempunyai gambar atau imej ganas seperti tengkorak atau zombie. Pilihlah pakaian yang nampak casual tetapi kemas. Bagi wanita pula, seeloknya anda memilih pakaian yang tidak terlalu mendedahkan tubuh. Sekiranya anda berhijab, pastikan warna tudung dan baju sepadan. Pilih lah corak baju yang bermotifkan bunga-bungaan atau objek simetri dan mempunyai warna yang tidak garang agar wajah dan karekter anda lebih menonjol dari pakaian.

2. Pemilihan Waktu

Pilih waktu yang sesuai untuk datang berkunjung bertemu bakal mertua. Antara waktu yang sesuai adalah ketika hadir ke majlis kenduri keluarga atau hari yang ditentukan sendiri oleh bakal mertua untuk bertemu. Elakkan datang ke rumah mertua tanpa pengetahuan mereka terlebih dahulu. Sekiranya anda gemuruh dan gentar untuk bertemu, pertemuan pada sebelah petang untuk sessi hi-tea adalah yang terbaik.

3. Topik Perbualan Dan Perbincangan

Sekiranya ibubapa pasangan anda seorang yang peramah, mungkin tiada masalah untuk anda berbual bersama mereka. Orang yang peramah akan sentiasa memulakan bicara dan bertanya pelbagai soalan kepada kita. Tetapi bagi ibubapa yang pendiam, mungkin akan menjadi masalah kepada anda. Apakah topik yang baik untuk dibualkan? Ianya bergantung kepada bakal mertua anda dan anda perlu tanya terlebih dahulu kepada pasangan anda apakah yang diminati oleh ibubapanya. Elakkan berbual perkara-perkara sensitif seperti politik dan jangan bercerita tentang kehebatan diri anda. Sentiasa menjadi pendengar yang terbaik ketika berbual dengan mereka.

4. Friendly Atau Peramah

Pastikan anda bertegur sapa dan memberikan salam kepada setiap ahli keluarga yang ada di lokasi perjumpaan. Jika anda lelaki, bersalamanlah dengan bapa dan adik beradik lelaki pasangan anda. Begitu juga sebaliknya sekiranya anda perempuan, bersalaman dengan ibu dan adik beradik perempuan teman anda.

5. Melakukan Kerja Amal

Ini adalah tips yang menarik dan berbaloi untuk anda ikuti. Sekiranya anda datang bertemu dengan ibubapa teman anda, bawalah sedikit buah tangan untuk mereka. Tidak perlu yang mahal-mahal, buah-buahan, coklat dan kerepek juga sudah memadai. Sekiranya anda dihidangkan dengan jamuan makan, pastikan anda membantu membersihkan meja atau membasuh pinggan (bagi perempuan) walaupun tidak diminta, tetapi jadikan ianya tugasan amal. Bagi lelaki, rajin-rajin lah berbual agar anda tidak di label sebagai sombong.

Kesimpulan

5 tips yang dikongsikan ini adalah tips asas yang sedikit sebanyak mampu untuk memberikan impak dan persepsi yang baik terhadap diri anda kepada bakal mertua. Kami harap tips ini mampu untuk memberikan keyakinan kepada anda yang bakal berhadapan dengan bakal mertua. Selamat berjaya!