5 Sebab Panduan Dan Adab Beraya Rumah Mertua Ini Penting

Musim raya semakin hampir dan mungkin tahun ini tiba giliran anda untuk beraya di rumah mertua. Beraya di rumah mertua sudah tentu tidak sama seperti beraya di rumah sendiri. Rasa tidak bebas dalam menjaga reputasi sebagai menantu kadang-kadang menguji kesabaran diri. Percayalah, sedikit sebanyak anda akan dinilai oleh keluarga mertua sepanjang anda beraya bersama mereka.

Teringat beberapa artikel yang pernah kami baca dulu berkenaan panduan dan adab beraya di rumah mertua yang boleh anda jadikan panduan agar reputasi anda cemerlang sepanjang musim perayaan. Panduan dan tips yang mudah ini mampu memberikan persepsi yang baik untuk anda. Bukan nak jadi hipokrit, tetapi ini adalah adab. Dah tumpang tidur rumah orang adan mesti jaga.

5 Panduan Dan Adab Beraya Di Rumah Mertua

1. Beli lah seluar dalam atau pakaian dalam yang baru sempena hari raya. Baju Melayu tak nak kalah, Aaron Aziz lah, Acappan lah sampai beratus-ratus ringit tapi seluar dalam dah macam roti jala berlubang sana sini. Ingat, rahsia ‘dalaman’ dapat mengambarkan diri anda sebenarnya.

2. Sila bawa keperluan anda dan keperluan anak-anak sendiri. Contoh paling mudah, berus gigi, shampoo dan ubat gigi sila bawa dari rumah. Mak mertua kekadang terkejut shampoo dia jadi ringan lepas anda keluar dari bilik air. Berus gigi kalau boleh beli lah yang baru. RM5 dapat 3 batang aje pun. Ini kalau berus gigi dah macam berus jamban memang sedih keluarga mertua tengok.

adab-raya-berus-gigi

Berus gigi yang dah terlalu uzur begini harus ditukar. Untuk kesihatan gigi dan gusi anda juga.

3. Sila bangun awal. Kalau boleh bangun subuh. Imarahkan rumah mertua anda dengan ibadah dipermulaan hari. Kalau matahari dah terpacak tinggi baru nak bangun tidak enak dipandang orang.

4. Bantu apa-apa yang patut. Kalau tengok keluarga mertua sedang sibuk membuat persiapan, cuba bantu apa yang boleh. Kalau tak pandai anyam ketupat mungkin anda boleh bantu masukkan beras dalam ketupat. Tak ada alasan pun.

Acara yang paling happening di malam raya ada membuat ketupat.

Acara yang paling happening di malam raya adalah membuat ketupat.

5. Masa hari raya pasti ramai keluarga mertua akan datang beraya. Jangan pura-pura buat-buat masuk bilik, tidur lah, keluar pekan lah dan macam-maca helah nak elakkan diri dari tetamu. Hari raya hari untuk kita mengeratkan silaturahim. Tak manis kalau kita menjadi ‘kera sumbang’.

Diharap panduan yang dihimpunkan di artikel ini sedikit-sebanyak dapat menjadi panduan kepada anda, adik-beradik dan keluarga yang lain dalam menjaga keharmonian keluarga. Selamat menempuhi bulan Ramadan dan Syawal

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2016 Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan. Mas kahwin adalah hak mutlak i...
Kini Anda Boleh Mendaftar Dengan Akaun Facebook Team Kahwin Mall ingin memaklumkan kepada pengguna atau vendor perkahwinan khasnya bahawa satu fungsian terkini telah diaktifkan di portal Kahwin Mall...
Kesilapan Biasa Deejay Perkahwinan, Nombor 8 Palin... Deejay dan PA System (sistem siaraya) bukanlah sesuatu yang baharu di dalam industri penyedia khidmat perkahwinan. Mungkin suatu ketika dahulu, ada ya...
Adakah Kahwin Mall Selamat Digunakan? Keselamatan dalam melayari sesebuah portal amat penting agar pengguna bebas dari menjadi mangsa jenayah siber dan data yang dikongsikan oleh pengguna ...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.