5 Sajian Sampingan Yang ‘BEST’ Jika Ada Di Majlis Kahwin

Artikel kali ini membawa anda untuk mengetahui apakah sajian atau kudap-kudapan yang menarik untuk anda sajikan di majlis perkahwinan. Umum mengetahui bahawa di majlis kahwin nasi minyak dan lauk pauk seperti ayam dan daging adalah sesuatu yang wajib hidangkan. Tetapi selain dari menu utama ini, apakah yang boleh anda hidangkan untuk memberikan sedikit kelainan?

Di sini kami kongsikan 5 sajian atau kudapan yang dapat menawan hati tetamu jemputan anda sekiranya ia dihidangkan.

1. Teh Tarik

Minuman kegemaran rakyat Malaysia yang pasti membuat tetamu anda tersenyum sambil menikmatinya. Teh tarik boleh dinikamati setiap waktu, dari pagi, tengahari, petang atau malam.

2. Kerepek atau Keropok

Kerepek atau keropok biasanya diletakkan di dalam bekas tertutup dan dihidangkan di atas meja. Tetamu yang telah menjamu selera dan menunggu kehadiran pengantin ke majlis akan menggunakan peluang ini untuk mengunyah sesuatu.

Teh tarik pasti menjadi tarikan utama tetamu dan enak untuk dinikmati panas-panas

Teh tarik pasti menjadi tarikan utama tetamu dan enak untuk dinikmati panas-panas

3. Cendol, ABC atau Aiskrim

Cendol atau air batu campur menjadi idaman ramai terutama bila cuaca panas. Tetamu dapat membasahkan tekak sambil berbual-bual dengan keluarga dan sahabat yang hadir meraikan pengantin. Cendol dan ABC hanya sesuai untuk disaji jika majlis dilangsungkan pada siang hari. Selain dari cendol dan ABC, aiskrim juga boleh menjadi pelengkap kepada majlis anda.

4. Tapai

Pada zaman moden ini, sukar untuk mencari tapai dijual di kedai-kedai makan. Selalunya ianya boleh ditempah dari pihak katering. Tapai adalah makan tradisi yang hampir pupus tetapi ianya masih lagi dihidangkan di hotel-hotel dan restoran-restoran mewah yang menghidangkan sajian Melayu. Tetamu jemputan berusia ‘veteran’ pasti akan mengemarinya.

Tapi adalah makanan exotic ini digemari oleh orang-orang lama.

Tapi adalah makanan exotic ini digemari oleh orang-orang lama.

Karipap adalah kuih yang sangat popular dan boleh dijadikan alas perut.

Karipap adalah kuih yang sangat popular dan boleh dijadikan alas perut.

5. Kuih Muih

Karipap, kuih bingka dan popia adalah antara kuih muih yang sering disajikan. Ianya akan dihidangkan pada awal majlis untuk alas perut kepada keluarga dan tetamu yang datang awal ke majlis. Sajian ini akan bertambah menarik sekiranya ia dinikmati bersama teh tarik yang panas.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2016 Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan. Mas kahwin adalah hak mutlak i...
Pameran Pengantin Malaysia Pertama Untuk Tahun 201... Anda merancang untuk melangsungkan perkahwinan pada tahun 2016? Ini adalah peluang terbaik anda untuk tidak melepaskan peluang menyertai Pameran Penga...
Tips Agar Hubungan Terus Mekar Dan Segar Di awal perkahwinan pastinya hubungan percintaan antara suami dan isteri utuh dan begitu bahagia. Perasaan cinta dan sayang sangat bergelora sehingga ...
Video Pengantin Bengang Kek Kahwin Jatuh Pasangan mempelai bengang apabila kek perkahwinan dua tingkat mereka terjatuh angkara kecuaian badut. Majlis yang sepatutnya menjadi hari terbahag...
Gadis sunti yang sedang berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Masih di dalam proses pembelajaran bagi memantapkan artikel yang disumbangkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.