5 Dilema Yang Kerap Dialami Pengantin Baru

Kajian menunjukkan bahawa tiga tahun pertama perkahwinan merupakan tempoh di mana kadar penceraian paling tinggi berlaku. Terdapat pelbagai faktor yang mendorong kepada berlakunya penceraian di awal perkahwinan tersebut dan artikel ini ditujukan khusus kepada bakal-bakal pengantin sebagai panduan mengharungi tempoh awal perkahwinan mereka. 5 konflik dan dilema yang biasa dialami oleh pengantin-pengantin baru adalah seperti berikut:

1. Menguruskan Perbelanjaan

Sebelum ini segala perbelanjaan adalah untuk diri sendiri, baik pengantin lelaki mahupun perempuan. Tidak banyak bil yang perlu dijelaskan dan perbelanjaan adalah untuk seorang sahaja. Namun ianya berubah serta merta sebaik sahaja selesai majlis kerana kini perberbelanjaan adalah untuk dua orang, belum masuk lagi sumbangan bulanan yang perlu diberi kepada orang tua sendiri dan pasangan. Bagi pasangan yang sama- sama bekerja pula mungkin akan timbul konflik bilamana isteri tidak setuju berkongsi pendapatan beliau untuk mengurangkan beban sang suami, lebih-lebih lagi sekiranya suami kurang berkemampuan ataupun berpendapatan lebih rendah dari isteri.

Perkara ini perlu diperhalusi dan paling perlu diambil berat oleh bakal – bakal pengantin kerana masalah kewangan adalah merupakan faktor utama penceraian di awal perkahwinan berlaku, malah, ianya juga antara faktor utama kegagalan rumahtangga yang telah dibina sekian lama. Berbincanglah dengan pasangan anda dengan baik dan bersama rungkaikan apa permasalahan kewangan yang kemungkinan bakal anda berdua hadapi dan carilah penyelesaian yang menguntungkan kedua pihak. Suami haruslah mendahukukan perbelanjaan keluarga sebelum hendak membeli peralatan sukan yang mahal-mahal manakala isteri tidak salah sekiranya sebahagian pendapatan anda digunakan untuk membantu suami. Suami tidak boleh menggunakan wang pendapatan isteri tanpa kebenaran dan keredhaan isteri manakala untuk isteri pula, tidak guna jika anda berpendapatan ribuan ringgit sekiranya sedikitpun anda tidak boleh membantu keluarga dan suami yang dalam kesempitan kerana isteri harus faham, isteri hanya boleh bekerja hanya bila mendapat keizinan dari suami. Point disini adalah tolak ansur antara suami isteri, kerana perkahwinan yang bahagia memerlukan tolak ansur.

2. Berlagak Bujang

Sebelum dan selepas berkahwin lagaknya sama sahaja. Masih keluar setiap hari bersama rakan – rakan hingga lewat malam, masih setiap hujung minggu melakukan aktiviti kegemaran tanpa melibatkan pasangan dan masih bergaul mesra membalas mesej pesanan ringkas dari lelaki atau wanita, atau mungkin masih ‘like’ gambar – gambar selfie facebook rakan lelaki atau perempuan yang tampan dan cantik. Ini semua akan mengundang rasa ketidakpuashatian pasangan dan seterusnya akan menyebabkan konflik pada pasangan pengantin baru ini. Jika anda rasa anda tidak dapat menguruskan masa anda bersama rakan dengan tidak keluar setiap malam, sekiranya anda rasa anda tidak berupaya untuk mengurangkan sedikit aktiviti kegemaran anda dan luang masa bersama pasangan anda di hujung minggu dan sekiranya anda rasa anda tidak dapat menahan diri dari ‘like’ gambar selfie mengiurkan rakan berlainan jantina atau jika anda rasa anda tidak berupaya untuk tegas menyatakan tidak kepada rakan berlainan jantina anda yang cuba rapat atau menggoda anda, sejujurnya, anda belum bersedia untuk berkahwin.

Luangkan sedikit masa bersama kawan-kawan dengan kebenaran isteri tidak menjadi kesalahan.

Luangkan sedikit masa bersama kawan-kawan dengan kebenaran isteri tidak menjadi kesalahan.

3. Buang Kawan-Kawan

Betul, anda tidak sepatutnya berlagak bujang setelah berkahwin, tapi itu tidak bermaksud anda harus membuang terus rakan-rakan anda. Setelah berkahwin, anda sekat sepenuhnya akses rakan anda kepada kehidupan anda, malah rakan yang ingin bertandang ke rumah anda pun diberi alasan seribu satu macam sehingga rakan baik anda sendiri yang banyak membantu anda dahulu pun anda layan acuh tak acuh dan tidak lagi bertanya kahabar. Ini tidak sepatutnya anda lakukan. Kunci di sini adalah pandai membahagikan masa. Tidak salah sekiranya anda sekali sekala meluangkan masa bersama rakan-rakan bujang anda malah ianya juga berupaya mengurangkan stress anda. Anda juga tidak seharusnya meminta pasangan anda membuang rakan-rakan beliau setelah berkahwin.

Gambar Hiasan: Gambar yang cantik ini adalah hasil garapan samsultahir.net

Gambar Hiasan: Gambar yang cantik ini adalah hasil garapan samsultahir.net

4. Kekok Dengan Perubahan

Ini adalah konflik yang paling biasa dilalui oleh pasangan baru dan boleh dikatakan semua orang akan melalui situasi ini. Ianya sesuatu yang normal, namun ianya boleh menjadi satu permasalahan besar sekiranya gagal ditangani dengan baik. Adalah normal merasa malu menukar pakaian dihadapan pasangan di awal – awal perkahwinan dan tiada yang perlu anda malukan atau risau dengan ketidakselasaan anda rasa tersebut kerana rasa kekok itu akan berkurangan dari masa ke semasa. Namun ada juga perubahan yang boleh membawa kepada konflik contohnya sebelum ini anda tidak tahu bahawa pasangan anda seorang pendengkur yang kronik ketika tidur, atau berasa terbeban dengan pasangan yang selalu bangun tidur sehingga lewat tengahhari.

5. Konflik Tanggungjawab

Pasangan pengantin baru kadang kala akan menghadapi dilema dengan tanggungjawab terutamanya sekiranya mereka tidak melakukan persediaan sebelum berkahwin yang mencukupi. Ada suami yang terlalu banyak memberi arahan kerana berasa isteri harus mendengar cakap suami sehingga isteri rasa terkongkong dan makan hati. Ada pula si isteri yang dahulunya berkereta sendiri ke tempat kerja namun setelah berkahwin, menuntut agar si suami mengambil dan menghantarnya ke tempat kerja kerana berasakan menjadi tanggungjawab suami memastikan keselamatannya. Walaupun benar isteri harus taat terhadap kata suami dan benar juga tanggungjawab suami memastikan keselamatan isteri, tanggungjawab itu haruslah dijalankan dan dituntut dengan bijak. Harus banyak bertanya kepada orang tua atau orang yang lebih berpengalaman dan juga rujuklah ilmu – ilmu alam perkahwinan dengan ustaz – ustaz tentang  bagaimanakah sebenarnya tuntutan Islam dalam tanggungjawab suami dan isteri ini dan seeloknya bekalan ilmu ini dicari sebelum menempuh alam perkahwinan dan seterusnya ditambahbaik secara terus menerus setelah kita berumahtangga agar menjamin rumahtangga yang diberkati.

Artikel Yang Mungkin Anda Ingin Baca

5 Tips Kali Pertama Bertemu Bakal Mertua Teman anda ingin membawa anda bertemu ibubapanya? Inilah perkara yang memberikan keterujaan tetapi pada masa yang sama ianya sangat mendebarkan. Anda ...
Tips Membeli Rumah Untuk Pasangan Baru Berkahwin Memiliki rumah kediaman sendiri adalah salah satu impian setiap insan. Untuk yang baru berkahwin, impian untuk memiliki rumah sendiri perlu diletakkan...
Pameran Pengantin Malaysia Pertama Untuk Tahun 201... Anda merancang untuk melangsungkan perkahwinan pada tahun 2016? Ini adalah peluang terbaik anda untuk tidak melepaskan peluang menyertai Pameran Penga...
Bahagian 1: Kesilapan Yang Perlu Dielak Di Majlis ... Penganjuran majlis perkahwinan perlu dirancang dengan teliti dan sempurna agar ianya tidak memberikan impak dan persepsi negatif kepada majlis yang di...
Seorang yang suka melakukan kerja-kerja lasak dan mempunyai minat yang mendalam dalam melakukan sesuatu yang mencabar.