Superbike, Kenapa Kau Mahal Sangat :(

issollie mempunyai angan-angan sewaktu kecil dahulu. issollie sentiasa mengagumi penunggang motor-motor besar, atau lebih tepat lagi, mengagumi jentera yang mereka naiki tu. Angan-angan issollie pada waktu kecil dahulu, bila aku besar nanti, aku nak satu motor besar yang macam diorang pakai ni.

Angan-angan itu semakin pudar ditelan kedewasaan yang sibuk mengejar perubahan dan kebahagiaan.. Sehinggalah baru-baru ini issollie sedang drive pulang dari Shah Alam menuju ke kediaman issollie. issollie memang kurang gemar melalui jalan bandar dan alasan utamanya adalah kerana kesesakan lalulintas. Memang issollie benci sangat-sangat kesesakan jalan raya nih. Lebih-lebih lagi kesesakan yang disebabkan pengguna yang suka sangat potong barisan nih. Kesesakan yang sedikit menjadi parah akibat mereka-mereka yang tidak bertimbangrasa ini. Sebab itu jugalah issollie lebih selesa mengusung kapcai issollie kalau nak kemana-mana. Jika ada nak bawak orang baru la mempertimbangkan bawa kereta. Itu pun kalau boleh cuba nak dielakkan ^.^

Jadinya, semasa melalui lebuhraya utara-selatan tu issollie sempat beriring (sehala) dengan konvoi superbike ini (menuju ke utara).Dan kekaguman dahulu timbul kembali lebih-lebih lagi melihat cara penunggangan ‘rider-rider’ ini yang berdisiplin walupun laju (issollie tengah rembat 130km/h tapi diorang relax je potong, cam potong lori je dia buat :) ) Tiba-tiba angan-angan sewaktu kecil dahulu pun menerjah kembali ke kotak fikiran issollie. waktu itu issollei akui pemanduan issollie ketika itu memang tak concentrate, sibuk tengok jentera mereka. Dah lama sungguh issollie lupakan angan-angan waktu kecil issollie tu. Sampai jentera mereka pun issollie dah tak kenal dah.

Maka timbullah idea giler dari issollie, nak sambar sebijik superbike. tapi second hand je la kot. Kira-kira budget issollie dan kebetulan issollie ada dapat rezeki lebih pulak.. Wah!! cukup nih. leh sambar satu. Makanya issollie pun mulalah kumpul informasi dan study mana yang patut berkenaan superbike nih. Dari lubang murah sampailah undang-undang. Dan issollie terkejut bila dapati susah rupanya nak sambar superbike nih. Lagi susah dari nak beli kereta. Rumit dan mencabar. Itu belum kira maintenance dia yang lebih kurang kereta jugak tuh. Harga jangan cakap lah. Leh berpeluh dahi tengok harga dia. Itu second hand tuh. Kalau baru tak tau la camne pula jadinya. Dah bukan setakat berpeluh dah rasanya. Demam terus wooo… ahaks ^.^

Nampak gayanya, issollie cuma mampu pakai superbike tukun je la (term yang komuniti superbike beri untuk superbike lama (1996/97 kebawah kot). Takpelah, tukun-tukun pun superbike jugak yea tak. Kena sedar diri la ye tak, itu je yang kita mampu buat masa sekarang nih. Ada rezeki dimasa depan, amibil la yang lebih baik ye tak? Apapun, sekarang nih issollie sedang dalam dilema.. Nak sambar satu ke superbike tukun atau tidak. Masih dalam pertimbangan dan kajian. Sebab tukun-tukun iapun, kalau takde RM30k dalam tangan, toksah harap la nak dapat. Paling tidak pun kena ada RM20k untuk 600cc. Banyak benda tu kita leh buat dengan duit sebanyak tuh. issollie kebingungan sekarang nih. amik ke tak. amik tak amik tak amik tak amik tak amik tak… arghhh ^.^

Tapi walaubagaimanapun, banyak juga perkara yang issollie belajar disebabkan idea giler issollie kat PLUS Highway tempoh hari. issollie kini semakin mengerti kenapa superbike mahal. apa itu CBU dan CKD. Kenapa Honda Jazz murah banding Honda lain (sebab dia CKD, bukan CBU). Kenapa jangan beli kenderaan Singapura (kecuali orang johor/ yang dekat dengan Singapura). Kenapa harga Superbike (Malaysia) susah nak jatuh. Dan yang utama, kenapa yang pakai superbike nih orang-orang tua.. eh! veteran.. heheheh (jangan mara’ a rider semua :) )

Tapi pakai superbike memang best. Dapat bawak lagi best (issollie berpeluang tunggang sebijik 750 time pandu-uji-x beli hari tuh) laju giler. Susah nak bawak lak tuh. Berat. Kena membiasakan diri dulu. Kalau orang yang tak biasa bawak motor besar (cam issollie), tak boleh naik terus bawak macam motor biasa. Sure menonggeng atas jalan nanti.. hahahaha.. tapi kalau dah terer nanti, setakat korang yang pakai kereta buatan Malaysia tuh selamba je issollie potong.. hahahahha.. gurau je. Jangan mara’ a.. ^.^ Berhati-hati dijalanraya, pandu-tunggang & jalan dengan cermat, Patuhi had laju (kalu buleh la.. sebab kadang-kala ada had laju mengarut.. contohnya 40km/j kat jalan utama Kuala Selangor-Sabak Bernam tuh :) )

Para pengunjung kahwinmall doa-doakanlah issollie berjaya merealisasikan angan-angan waktu kecil issollie tu yea.. amin

Comments

15 Responses to “Superbike, Kenapa Kau Mahal Sangat :(”

  1. shamwanie on April 5th, 2009 10:33 am

    kita serupaaa….mempunyai minat yg sama…insyallah satu hari nanti…pasti boleh!!…

  2. issollie on April 7th, 2009 10:58 am

    heheheh… Marilah sama-sama kita berusaha mencapai hasrat tersebut. Sepertimana ayat power MBCian, “WE’RE NOT JUST BIKERS, WE’RE BROTHERS” :)

  3. yus on April 27th, 2009 8:47 pm

    bro….. aku ade superbike…. but aku x puas hati lah dgn bike aku…. sbb cc kecil sangat 250 je… aku harap satu hari nanti target nak dapat kan 900cc akan tercapai….. and kalau boleh aku nak jual 250cc aku tu…… email me if sape2 nak beli k. tahun 2007 bike tu… good condition… hyosung comet gt250r……

  4. issollie on May 11th, 2009 6:29 pm

    Oh Hyosung yek.. yang cam elegan u yea? ke yang cam blade tuh? x pasti la issollie bro sbb hyosung ngan blade nih adik beradik je.. hehehe. bro xleh compare kan cc je bro. bro kena compare kekuatan engine. Seperti contoh, easy rider 650cc kalau nak dibandingkan dgn sportbike yg sama cc mmg la jauh panggang dari api bro.. heheheh..

    Lagi satu bro, below 500cc masih belum boleh dikelaskan sebagai superbike. Biasanya kita panggil tuh baby superbike ^.^

    Saya pun mendokan agar target bro tuh tercapai. bro pun sama gak tau.. kena la doakan issollie sekali.. ahaks.. btw, kalau tiada aral melintang issollie akan sambar sebijik zzr600 E model dalam masa terdekat nih. Tgh nego harga.. harapnya segalanya berjalan lancar la.. huhuhuhu

    N kalau bro nak angkat, issollie cadangkan agar bro elakkan Hyosung atau Blade. xde harga bro. beli mahal, tapi nak tolak xde orang nak. susah nak jual la pendek kata. N, suzuki pun kalau buleh elakkan jugak. sbb spare part susah dapat. kena straight jepun. kalau honda & yamaha tuh senang gak leh carik Singapore. Pling senang, Kawasaki.. ada importer kat Glenmarie. Itu sekadar pendapat issollie je Bro. tapi kalau bro dah betul2 minat kat satu model tuh.. sambar je.. hahahahah

  5. jo on June 16th, 2009 5:18 pm

    assalamualaikum..saya baru umur 21 tahun tp saya mmg minat gila superbikes..saya tgk rider yg bwk superbikes ni mmg bergaya..hehehe.masalah saya skrg saya nk rembat sebiji superbikes ni tp harga dia agak mahal..

  6. issollie on June 25th, 2009 12:00 pm

    W’salam Jo..

    Oh, tahniah bro.. so, nie dalam misi mencari la nie yea? Memang la superbike mahal Jo.. itu mmg selalu sangat jadi rungutan ramai.. termasuk la issollie sendiri.. hehehe ^.^ Tapi selagi kerajaan x tukar polisi sedia ada, kita leh bermimpi je la superbike turun harga.

    Cadangan issollie buat Jo, pelan-pelan kayuh. beli superbike kena byk sabar. Kumpul duit dulu. Lagipun Jo muda lagi. Kalau Jo tengok ‘mamat2′ yg pakai superbike nih, kebanyakannya dah berumur. Sbb apa? sbb mereka dah berada di period financial yang stabil. Buat golongan mcm kita, yg minat superbike tapi kurang mampu nih, kita kena sanggup berkorban sedikit sebanyak. Korban yang paling besar adalah, pakai superbike yang ikut kemampuan kita.

    issollie pun pakai superbike yang ikut kemampuan. Oh lupa.. issollie dah berjaya memiliki sebijik superbike tukun.. hohohoho.. ZZR600. Itu pun dah kira syukur la pada issollie. Nanti berkesempatan issollie post gambar dlm blog :)

    So, buat Jo.. ada beberapa pilihan untuk Jo
    1) kumpul duit dulu
    2) Beli superbike mengikut kemampuan
    3) Pakai 250 dulu

    Sambil tu, kalau boleh.. Jo buat la persediaan. contohnya ambil B full dulu ke. N beli model2 hiasan superbike. Ianya akan menambahkan semangat Jo untuk mengumpul duit. Trust me ^.^

    issollie doakan Jo akan berjaya sambar sebijik satu hari nanti. nanti leh kita ride sesama.. ahaks.. ^.^

  7. yam gsxr on March 16th, 2010 2:27 pm

    betul tu,pelan2 kayuh.sy dulu pun bermula dari bawah bermula honda C70pastu Rxz,Txr150,Tzm,Zzr,dan sekarang Gsxr.janji ada usaha campur sedikit pengorbanan insyallah impian akan tercapai utk memiliki sbk.

  8. Wak kang on June 21st, 2010 3:23 pm

    Wak setuju benar, untuk memiliki Superbike yang penting ada minat, niat tu dah mestilah, persediaan sebagai real riders kena ada,B Full lesen kena sediakan dulu, nanti dah pakai superbikers ada Road block buat U turn pulak.. kena ketawakan dgn. kapchai nanti dan kesimpulannya yang naik super/ sprot biker di Malaysia ni rata-rata orang yang dah berumur.. macam wak, umur 45 baru dapat memeliki sportbike, ada juga niat nak beli S’pore reg. tapi pikir untuk jangka panjang … tak bagus dan akan menyusahkan nanti.. Wak duduk JB, memang geram tengok macam-macam jenis S’pore SBK dgn harga yang murah.. kita sama-sama berdoa agar harga SBK di Malaysia ni lebih munasabah seperti yg Kawasaki buat .. ER6N/F…wak punya Er6F.

  9. issollie on June 25th, 2010 4:42 pm

    ER6F yea wak? cun tuh.. tapi issollie lagi minat kat N.. lagipun F tukar ‘sarung’ je… hehehe… cuma disebabkan ER6 nie bukan 4 inline, issolie kureng minat sikit la… hohoho.. tapi body leh tahan cantik. lebih lebih lagi ER6F silap tengok ada iras iras ZX6 sikit (pandangan depan la)

    tapi pelik kenapa harga F beza lebih 2K dengan N padahal takde ubah apa spec pun. Riding position pun sama, enjin pun sama… pendek kata dah cam kembar dah F ngan N nih.. ‘baju’ je lain… ke issollie yang salah? ^.^

  10. Safi on September 25th, 2010 11:43 am

    Salam .. Wahai Abg2 sekalian .. Sy safi .. hmmm .. SbnRnye , tak layak pon nak masok bercerite kat sini .. huhu .. yew larr kn , umor bru 15 .. huhu .. Sy mmg geram tahap gaban dgn superbike nihh .. sy rase .. t da besar klaw ade duit bnyk .. nk sambau satu gsxr 1000 laa .. HAHAHA~ mmg geram btol nie ngn superbike .. huhuhu .. ‘JadiLah Raider Yg IgT KpaDe Allah ‘

  11. syahir caer on September 26th, 2010 12:45 am

    salam bro…saya pon sedang mengumpul wang untuk kawa z750…sangat-sangat berminat dan jatuh cinta dengan naked kawa nie….tapi bila tgk harga er6-f macam berminat sebab murah banyak dari kawa z750..papepun amek b full lu..haha

  12. alpinestar on February 15th, 2011 11:18 pm

    bro,
    apa perkembangan ZZR600?
    gambar ader?

  13. skyhawk91 on March 7th, 2011 5:37 am

    sy berumur 20 tahun dan skrg mengunakkn sport bike jenis honda yg mengunakn kuasa 600cc..mmg mencabar mengunakkn sport bike nie..nk maintain spare part dan minyak..selalu jalan jauh…dan mmg minat dgn superbike honda…harap2 dlm masa terdekat dapat sambar cbr 1000 rr

  14. redz0ne on April 26th, 2011 1:56 am

    salam bro ade soalan cikit… sye bukak mudah tgk cbr 600rr tahun 2004 cuma rm22k…tersgt lah murah tp pendaftaran singapore…andai kate saye grab moto tu ape kesulitan nanti yg saye akan dpt…harap bro leh jelas kn…

  15. issollie on September 29th, 2011 11:47 am

    bukan x buleh pakai S’pore punya bike cuma ada isu yg perlu diambil kira oleh bakal pemilik… issollie dah cover isu ni pd post terdahulu..

    bro redzone buleh try tgk sini
    http://www.kahwinmall.com/blog/?p=543

Leave a Reply