Proses Perkembangan Bayi Dalam Kandungan

Artikel oleh: Iqlil Dhania Mohamad
(Pelajar Kewartawanan, Kolej Antarabangsa IKIP)

Kehadiran cahaya mata merupakan suatu perkara yang sangat berharga dan dinanti-nantikan bagi setiap pasangan. Terutama sekali bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga. Selain sebagai penyeri rumah tangga, anak juga menjadi lambang penyatuan kasih sayang antara pasangan.

Pelbagai persediaan dari segi mental dan fizikal perlu dilakukan oleh bakal ibu dan bapa ini, bagi memastikan zuriat yang lahir selamat, sihat dan sempurna sama ada mental mahupun fizikalnya. Selain itu, keadaan ekonomi juga perlu diambil kira sebelum mengambil keputusan untuk menimang cahaya mata.

Bakal ibu memainkan peranan penting sepanjang proses sebelum, semasa dan selepas kehamilan. Pemilihan makanan yang berkhasiat mengikut piramid makanan juga perlu dititikberatkan. Protein dan karbohidrat merupakan antara zat makanan terpenting sebelum hamil.

Berjumpa dengan doktor bagi memastikan anda bebas daripada penyakit kronik seperti darah tinggi dan kencing manis. Hal ini bagi memudahkan proses kehamilan kelak. Jika anda seorang perokok, hentikan amalan tidak sihat itu untuk menjamin kesihatan bayi anda. Jauhi juga perokok, dadah dan alkohol!

Selain itu, umur ibu juga penting bagi menentukan sama ada tubuh sudah matang untuk hamil atau tidak. Umur yang sesuai untuk wanita hamil adalah 20 hingga 35 tahun. Jika terlalu muda, risiko untuk mendapat bayi tidak cukup bulan adalah besar. Manakala, jika terlalu berumur pula, risiko mendapat anak cacat tinggi kerana organ peranakan tidak lagi begitu aktif.

Semasa hamil, kedudukan bayi terletak di rahim atau uterus ibu selama sembilan bulan 10 hari. Kebanyakan ibu di luar sana tidak mengetahui apa yang berlaku kepada kandungan mereka pada usia tertentu. Sebaik berlakunya persenyawaan pada usia seminggu, bayi atau lebih dikenali sebagai blastosis mengandungi 200 sel dan merembes mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Minggu seterusnya, blastosis akan terus menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira dua kali sehari, sehingga ia terpaut dan disauh kukuh pada dinding uterus dan sekali gus membentuk tiga lapisan sel daripada organ badan yang akan bergabung.

Sebulan usia kehamilan, janin sudah membentuk struktur asas manusia seperti otak, tulang belakang dan jantung. Seterusnya, semasa usia dua bulan rupa bayi akan mula terbentuk. Antaranya, lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Tangan dan kaki juga sudah terbentuk walaupun tidak berapa jelas.

TIga bulan atau minggu ke-12 usia kehamilan, anda akan mula menampakkan tanda-tanda fizikal bahawa anda hamil. Pada waktu ini juga saiz bayi akan membesar dengan cepat. Wajah juga akan dapat dilihat dengan lebih jelas lagi.

Bayi mula mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kalinya sewaktu usia kandungan mencecah empat bulan. Bayi juga telah mempunyai tulang yang kuat pada waktu ini. Ibu pula dinasihatkan supaya memakan makanan bernutrien tinggi untuk membantu bayi menerima nutrien melalui plasenta.

Minggu ke-20 genap lima bulan usia kandungan. Pada masa ini, pertumbuhan bayi agak perlahan kerana memberi ruang kepada paru-paru, sistem penghadaman dan juga imunnya untuk matang. Seterusnya, pada usia kandungan mencecah enam bulan kepala bayi terletak pada bahagian bawah, kulit bayi juga akan menebal.

Pada usia ini, pertambahan berat badan ibu adalah secara normal. Jangan risau jika ibu dapati muka menjadi sembab dan membengkak. Hal ini terjadi kerana tubuh menyimpan lebihan air.  Menjejaki bulan ketujuh kehamilan, bayi sudah menyimpan bekalan lemak dalam badannya. Kebiasaannya ibu akan merasakan kontraksi kecil. Kontraksi ini bukan kesakitan untuk melahirkan.

Semasa usia kandungan menginjak usia lapan bulan, bayi akan mengalami pertambahan berat sehingga 1.6kg. Kedudukan bayi ketika ini masih di bawah. Akhir sekali, semasa minggu terakhir kehamilan ibu akan merasa tidak selesa dan tegang pada abdomen. Ketika ini, bayi sudah bersedia untuk dilahirkan.

Penjagaan selepas melahirkan atau pantang bukanlah satu perkara remeh. Keadaan dan tahap kesihatatan serta pemakanan ketika hamil dan melahirkan anak mesti diberi keutamaan supaya proses pemulihan boleh berlaku dengan cepat.  Kepercayaan memakan sesetengah jenis makanan seperti ikan berduri atau udang boelh menyebabkan bentan atau luka bernanah adalah tidak benar. Sebenarnya luka bernanah disebabkan oleh jangkitan kuman kerana kurangnya penjagaan kebersihan baik dalaman mahupun luaran.

Penyusuan badan juga merupakan salah satu cara untuk mempercepatkan proses pemulihan rahim. Penyakit angin meroyan atau dalam istilah perubahannya “postnatal depression” merupakan penyakit yang berlaku kepada wanita yang melahirkan anak disebabkan tekanan. Ibu juga harus pandai mengatasi semua jenis tekanan bagi memulihkan kesihatan sama ada emosi atau fizikal.

Cahaya mata merupakan suatu anugerah Tuhan kepada manusia. Mendidik dengan baik adalah salah satu tanggungjawab ibu bapa. Sayangilah anak-anak kerana mereka merupakan rezeki dan lambang cinta antara suami dan isteri.

Comments

Comments are closed.